Modré zóny rozšíří do nové části Brna. Připojí se Černovice

17. 2. 2021

Je to obrázek typický pro místa sousedící s okrajovými oblastmi rezidentního parkování v Brně. Městské ulice jsou plné aut řidičů, kteří zabírají prostor místním, protože nechtějí parkovat v placené oblasti modrých zón. Obyvatelé lokality často toužebně vyhlížejí spuštění systému rezidentního parkování před jejich domy. Ve Zvěřinově a Klíčově ulici v Černovicích má komplikovanou situaci vyřešit rozšíření zón, které tam začnou platit už v květnu.
Černovice se stanou čtvrtou brněnskou městskou částí, kde řidiči zaparkují za modrými čarami. Připojí se k Brnu-středu, Králově Poli a Žabovřeskám. „Ve Zvěřinově a Klíčově jsme žádali zavést zóny prioritně, protože situace je tam od spuštění sousední oblasti Špitálka kritická. Navíc jsou obě ulice oddělené od zbytku Černovic, kde zatím zóny nejsou na pořadu dne,“ vysvětlil tamní starosta Ladislav Kotík.
Spuštění rezidentního parkování v obou ulicích, které patří do oblasti Nové Černovice, je novinkou. S vyznačením zón ve čtyřech dalších oblastech v Králově Poli a Žabovřeskách počítali představitelé města v plánu pro letošní rozšíření už loni. Žabovřeské lokality Sirotkova a Elišky Machové se přidají na konci června. Haasova a Záhřebská pak v říjnu.
Mírnou několikadenní změnu termínu schválili městští radní u zařazení královopolských lokalit Vackova, Poděbradova, Berkova a Mojmírovo náměstí. „Původní plán nezohledňoval návaznost vzniku zón třicet v Králově Poli. Se souhlasem městské části jsme proto zvolili vhodnější a pro uživatele srozumitelnější plán zavedení. Oblasti Vackova, Poděbradova a Mojmírovo náměstí se do rezidentního parkování přidají společně 30. srpna, Berkova pak 8. listopadu,“ sdělil městský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.
Bez zón zůstane i letos zbytek Brna-středu. Přestože tamní radní schválili požadavek na zavedení po celém území městské části už před lety. Dosud nefungují v Masarykově čtvrti a jižně od řeky Svratky ve Štýřicích. „Za řekou, směr Renneská, Vídeňská, je situace už neúnosná,“ podotkl na sociálních sítích František Procházka.
Pro příští rok počítají představitelé města se zavedením všech pěti oblastí v Brně-severu. Jejich rozšíření zkomplikovalo schválení materiálu brněnskými radními. Zástupci Brna-severu totiž požadují postupné spuštění s co nejmenšími časovými rozestupy. Původně je chtěli zavést naráz, to ale není podle Kratochvíla technicky možné.

Rozšíření modrých zón v Brně

Plán zavedení nových zón v letošním roce: P 3. května: oblast Nové Černovice – Zvěřinova a Klíčova ulice P 28. června: žabovřeské oblasti Sirotkova a Elišky Machové P 30. srpna: královopolské Mojmírovo náměstí, Poděbradova a Vackova P 11. října: žabovřeské oblasti Haasova a Záhřebská P 8. listopadu: královopolská oblast Berkova P Ve všech oblastech bude platit režim C s noční regulací. P Řidiči za parkování zaplatí pouze mezi 17.00-6.00.

Brněnský Deník

V Brně dne 12. února 2021

Štítky
Osobnosti: Ladislav Kotík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme