Ministr školství navrhl povinné předškolní vzdělávání od pěti let

23. 3. 2015

Většina rodičů už teď své děti do mateřské školky posílá. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD ale teď nově navrhuje povinný rok předškolního vzdělávání, který by se týkal všech dětí od pěti let. Jen za určitých podmínek má být možná i individuální domácí výuka předškolních dětí. Chládkův plán tvrdě odmítá opoziční TOP 09.

„Je prokázáno, že čím dříve dítě nastoupí do vzdělávacího procesu, tím je jeho vzdělávání efektivnější. Ministerstvo školství proti již druhým rokem podporuje rozšíření kapacit v mateřských a základních školách,“ odvětil Chládek na dotaz, proč je podle něj žádoucí povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Jedná se podle něj o věc, která je prevencí proti předčasnému vyloučení dětí z hlavního vzdělávacího proudu. 

Se zavedením povinného posledního roku předškolního vzdělávání ministr školství počítá od září 2017. Ministerstvo si ale nechává otevřená i „zadní vrátka“ pro případ, že by se ukázalo, že na to školky nejsou připraveny. 

„To považuji za zásadní problém,“ řekl šéf školského výboru Sněmovny Jiří Zlatuška zvolený za hnutí ANO. Jinak ale Chládkově argumentaci, že se mají děti povinně vzdělávat už od pěti let, přitaká. „Obecně si myslím, že je vhodné protáhnout začátek před první třídu. Je známo, a dělaly se na to i výzkumy, že to výrazným způsobem pomáhá v začátku vzdělávání. Zlepšuje to socializační návyky, zmenšuje to rozdíly mezi různými sociálně ekonomickými skupinami,“ míní Zlatuška. 

K překlenutí nedostatku míst ve školkách ministerstvo školství počítá s tím, že se využijí peníze z Fondu na rozvoj kapacit mateřských a základních škol, z něhož mohou žádat o dotaci obce. „Zároveň bude od června dostupný další fond, evropský, ve kterém bude až 12 miliard,“ argumentuje ministr. Náklady na rok povinného předškolního vzdělávání si podle Chládka budou v roce 2017 necelých 150 milionů korun, v každém dalším roce 450 milionů. Právo na místo ve spádové mateřské školce podle místa bydliště 

Dítě bude mít podle návrhu novely školského zákona nárok na místo ve „spádové mateřské školce“ podle místa svého trvalého bydliště, pokud jeho zákonný zástupce nezvolí školku jinou. Zápis k předškolnímu vzdělávání má být od 15. do 31. května předchozího školního roku. 

Kromě mateřské školky budou moci rodiče dítě poslat také do přípravné třídy základní školy a existovat bude i možnost individuálního vzdělávání dítěte. V takovém případě ale bude muset zástupce dítěte řediteli mateřské školky, do niž by mělo nastoupit, doložit důvody pro individuální vzdělávání dítěte, seznam učebních pomůcek, které pro výuku budou používány i to, že osoba, která se o to bude starat, má alespoň střední vzdělání s maturitou. 

„Nelíbí se mi, že se snaha vtáhnout některé sociálně slabší skupiny do vzdělání řeší tím, že se vytváří tlak na rodiče. Rok před školou hraje velkou roli, ale kvůli tomu měnit zákon a snažit se z devítileté školní docházky udělat desetiletou, to považuji za další formu neúměrného tlaku. Pan ministr Chládek by všechno chtěl řešit povinně. Já jsem to nazvala bolševizací školství,“ reagovala na návrh ministra školství poslankyně za TOP 09, členka školského výboru Anna Putnová. Dodala, že Chládek se skoro pořád zaštiťuje finským školstvím, ale právě tam rok předškolního vzdělávání povinný není. 

„Jsem pro to pomáhat dětem ze sociokulturně znevýhodněného prostředí, ale kvůli tomu nemusí být bič. Přece musíme dát rodinám svobodu, že nechtějí dát dítě vůbec do mateřské školky,“ protestuje proti Chládkovu návrhu také její kolegyně Nina Nováková. 

Ve školním roce 2013/2014 se v mateřských školách vzdělávalo 111 tisíc pětiletých dětí, což je 90 procent populačního ročníku, a k tomu navíc ještě 20 tisíc šestiletých. Do mateřské školky nešlo přes 11 400 pětiletých dětí. Zhruba tolika dětí by se nová povinnost týkala. Zásah i do pravidel přijímaček a do státním maturit 

Novela, kterou připravilo ministerstvo školství a k níž se nyní mohou vyjadřovat ostatní ministerstva, se ale netýká jen povinného posledního roku předškolního vzdělávání. 

Zavede i povinnost ředitele školy stanovit v rámci přijímacího řízení ve všech kolech přijímacího řízení do oborů zakončených maturitou přijímací zkoušku z českého jazyka a literatury a z matematiky, a to s výjimkou oborů vzdělání s talentovou zkouškou. 

U maturit bude nejdůležitější změnou zavedení tří povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky - český jazyk a literatura, cizí jazyk, matematika - u naprosté většiny oborů středního vzdělání.

zpravy.iDNES.cz, autor: Josef Kopecký

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme