Kunc: Židenice řeší rekordní vedra pomocí pítek

25. 6. 2019

Zchladit se v horkém počasí u bublající vody a zároveň pomoci městské zeleni, která je letními horky sužována stejně jako lidé. S tím má pomoci nová kašna na Juliánovském náměstí v Židenicích. 
Prošla rozsáhlou rekonstrukcí. „Ochladí a zvlhčí vzduch v okolí. Devět trysek, které kašna má, symbolizuje po vzoru sochy Pramen, která u kašny stojí, prameny na Vysočině,“ vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc. 
Nové vodní prvky už míjejí rodiny v parku v Lužánkách. Tamní dětské hřiště po úpravách doplňuje umělý potůček, který poslouží k osvěžení převážně těm nejmenším. Dospělí využijí nedaleké nově nainstalované mlžítko. „V lužáneckém parku přidáme ještě jedno mlžítko. Lidé se také brzy dočkají mobilního rozprašovače vody, u kterého se mohli už loni ochladit na náměstí Svobody,“ uvedla za Veřejnou zeleň města Brna Kateřina Novotná. 
Nyní správci zeleně vyřizují povolení. 
Svou žízeň při procházce mohou Brňané bez obav uhasit u více než dvaceti veřejných pítek v ulicích města. 
Kde všude se nacházejí, zájemci zjistí na internetu. Interaktivní mapu pítek vytvořili loni studenti z projektu Studentské Brno. 
Podle zástupců Veřejné zeleně je kvalita vody z pítek nyní dobrá. Zároveň ale apelují na to, aby lidé vodou šetřili. „Pítka nejsou na okrasu. 
Lidé by je ale neměli pouštět zbytečně,“ upozornila Novotná. Doufá také, že se k těmto vodním prvkům lidé zachovají ohleduplně. „Poškozená pítka totiž musíme vždy odstavit a poté opravit,“ upozornila. 

Marek Hadrbolec, redakce Brněnský týden

V Brně dne 25. června 2019

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme