Jihomoravská TOP 09 prosazuje změnu návrhu na zdanění vína

12. 6. 2012

Ministerstvo financí pravděpodobně upraví svůj návrh na zdanění vína, který má vejít v platnost v roce 2014. Uvedl to předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula, podle kterého o možných změnách a doplněních jednalo regionální vedení strany s jejím místopředsedou a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Petici proti zdanění vína podepsalo 30 tisíc lidí. Na jihu Moravy navíc daň odmítají téměř všechny politické strany. Obávají se, že daň prý zruinuje moravské vinaře i tamní venkov, protože přinese zdražení vína a odliv turistů.

Záměr zatím předpokládá, že vinař nově zaplatí státu z litru vína deset korun. "Hledají se alternativní řešení. Je to složité. Prověřuje se, zda budou průchodná u Evropské komise. Možností je více, ale zatím je nebudeme komentovat," konstatoval Vitula. Je místostarostou města Židlochovic u Brna z Velkopavlovické vinařské oblasti. Vitula předpokládá, že ministerstvo financí by mohlo změny související s ohlášeným zdaněním vína zveřejnit v září.

Podle Vituly si je ministr vědom toho, že opatření, jimiž chce vláda zvýšit v době hospodářské krize příjmy z obchodu s vínem do státního rozpočtu, nesmí poškodit kvalitní domácí vinaře. "Naši výrobci kvalitních vín na nový systém nesmí doplácet," podotkl Vitula. Připomněl, že trh s vínem v ČR je i přes dobré jméno moravských vín tvořen ze 70 procent víny z jihu Evropy.

Příjmy z daně mají posílit státní rozpočet o 1,3 miliardy korun

Zatím se v Česku daň z tzv. tichého (neperlivého) vína neplatí. Od navrhované nové daně by pak měla být i v budoucnu osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500 tisíc hektolitrů. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva financí státu přinést zhruba 1,3 miliardy korun ročně.

Podle jednatele společnosti Moravská banka vín Stanislava Šidy se ale bude ministerstvu hledat alternativa k ohlášenému zdanění těžce. Po zavedení daně by se musela zavést výjimka, že vinaři mohou nadále uplatňovat odečty z DPH, řekl Šida.

ct24.cz, 12.6.2012, rubrika: Ekonomika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme