24. 4. 2017

"Tento model vznikl proto, abychom ukázali, jak drobné detaily dokáže 3D tiskárna zpracovat," ukazuje na plastovou zmenšeninu katedrály Tomáš Mejzlík. Okolo něj na ploše téměř 200 metrů čtverečních pracují lidé na dalších strojích.

V prostorách Jihomoravského inovačního centra v Brně ve středu otevřela největší digitální dílna v Česku. Je pro veřejnost otevřená nonstop. Návštěvníci si po zaškolení a instruktáži mohou vytisknout modely na 3D tiskárnách, nařezat materiál laserem nebo pracovat s nejmodernějšími pájkami.

"Vybavení stálo celkem tři miliony korun," popisuje Jiří Hudeček, ředitel inovačního centra, které slouží jako inkubátor pro rozvoj firem v regionu. Účelem FabLab (z angl. fabrication laboratory - výrobní laboratoř, pozn. red.) je podle něj zpřístupnit veřejnosti drahé stroje, které vlastní pouze technologické společnosti.

V digitální dílně vzniknou prototypy produktů místních start-upů, kutilů nebo umělecká díla studentů. "Návštěvníci mohou využít pravidelné FabLab Tour, na které je provede pracovník laboratoře a představí jim možnosti přístrojů," vysvětluje Mejzlík, který působí jako manažer digitální dílny. "Může sem přijít kdokoliv," dodává.

Digitální dílna je rozdělená na tři laboratoře: elektrodílnu s pájkami a přístroji pro internet věcí, mechadílnu vybavenou CNC frézou a 3D dílnu s tiskárnami. 

Právě Jihomoravský kraj je působištěm mnoha firem a je označován jako technologické centrum Česka. "Chceme, aby se z našeho regionu stalo takové Silicon Valley České republiky," říká náměstek hejtmana Jan Vitula s odkazem na údolí v Kalifornii, kde sídlí mnoho světových společností vyrábějících elektroniku. Od dílny si Vitula slibuje, že pomůže motivovat a případně snížit vstupní náklady v začátcích podnikání.

Od 8. března, kdy začal zkušební provoz, se bylo ve FabLabu podívat 150 lidí, třetina z nich si již zaplatila členství. Pro zájemce jsou také nachystané pravidelné workshopy vedené odborníky, kteří ukážou, jak s přístroji zacházet. Inovační centrum fungování laboratoře po několika měsících zhodnotí a případně prostory dovybaví dalšími přístroji podle potřeb návštěvníků.

Základní přístup do digitální dílny stojí 149 korun měsíčně, přičemž návštěvníci mohou přijít jen v některé vybrané hodiny. Neomezený přístup potom stojí 999 korun. Materiál na výrobu produktů je možné zakoupit přímo v dílně. Hlavním partnerem laboratoře je technologická firma Honeywell, jež má v Brně pobočku.

Jihomoravské inovační centrum vzniklo před 13 lety a má podporovat místní firmy. Jeho služby využívá každoročně přibližně 300 společností, zřizovatelem je Jihomoravský kraj, který také zaplatil většinu peněz potřebnou na vybavení laboratoře.

Aktualne.cz

21. dubna 2017

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme