Bez gigantických peněz z Bruselu by naše země vypadala úplně jinak, vykládal Niedermayer na plavbě po přehradě

11. 5. 2014

REPORTÁŽ Bývalý viceguvernér České národní banky a dnes lídr TOP 09 do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer spolu se svými kolegy Zuzanou Kyliánovou, Bořivojem Šarapatkou a Bohumilem Strakou byli v sobotním odpoledni na palubě lodi Brněnské přehrady k dispozici všem, kdo se chtěli politiků na něco zeptat. Pasažéři se zajímali o názory na Amazon v Brně, přijetí eura i dotace z Evropské unie.

„Proč jsme zvolili právě plavbu lodí? Brněnská přehrada se k tomu přímo nabízí. Navíc nám dnes nádherně vyšlo počasí, tak proč lidem neudělat pěkný výlet a zároveň s nimi prodiskutovat, co je zajímá,“ zdůvodnil volbu setkání profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Bořivoj Šarapatka. Poté připomněl, že se o den dříve kandidáti do Evropského parlamentu sešli také s obyvateli Zlína, Uherského Hradiště, Uherského Brodu a Lednice. „Oč se zajímali? O to, co je trápí. Především o nezaměstnanost, ale třeba také o životní prostředí, protože řada norem přichází právě z Evropské unie,“ uvedl Šarapatka.

Straka si vzal na loď káně

K nepřehlédnutí byl Bohumil Straka, který je na kandidátce TOP 09 na devátém místě. Na loď přišel v mysliveckém obleku a na ruce mu sedělo káně. „Jsem myslivec a předsedou výboru mezinárodní asociace pro sokolnictví,“ představil se Straka. „Přišel jsem ve stylovém oblečení, protože ctím tradice. Myslivost má u nás tisíciletou tradici a sokolnictví dokonce tisíc pět set let. Pokud bych se dostal do europarlamentu, chci tam hájit zájmy přírodních lidí, kteří žijí po dlouhá staletí v souladu s přírodou. Patří sem například myslivci, rybáři, včelaři a zemědělci,“ prozradil své plány politik.

Niedermayer pod palbou dotazů

Pod palbou otázek se ale nakonec ocitl především lídr Luděk Niedermayer. Jana Jedelského zajímalo, jaký je jeho názor na Amazon v Brně. „Hodně intenzivně jsme se o tom bavili s lidmi z TOPky,“ odpověděl Niedermayer. „V Brně často zaznívá názor, že město Amazon nepotřebuje. Narodil jsem se tady a studoval. Jsem hodně hrdý na to, že se z Brna stává technicko-vzdělávací metropole Evropy. Zatím sice ne prvního řádu, ale někde blízko relevantních měst. To je naprosto fantastické. Zároveň ale i zde žijí desítky tisíc lidí, kteří nemají zrovna nejvyšší kvalifikaci a potřebují mít práci. Myslím si, že z tohoto hlediska bude Amazon lepší zaměstnavatel než řada dalších,“ uvedl lídr TOP 09 do eurovoleb.

Jak je to se zdaněním Amazonu v Holandsku?

Dle Niedermayera ale české e-shopy moc rády v Brně Amazon neuvidí. „Jde ovšem spíš o to, že údajně veškeré zdanění Amazonu probíhá v Holandsku, takže pro Brno bude každoročně přínosem pouze daň z nemovitosti,“ upozornil na jeden zásadní fakt Jan Jedelský. „U nás je nejstabilnější daň z příjmu fyzických osob a spotřební daň. Pokud tady budete mít více lidí, kteří budou zaměstnaní, budou pobírat plat, odvádět daně a sociální pojištění, tak budou generovat poptávku. Možná, že Amazon v určitém segmentu ekonomiky trochu zvýší mzdy a způsobí, že se i jiní lidé dostanou k pár stovkám navíc,“ odpověděl Niedermayer. Poté ale připustil, že další věc je, že by státy měly hledat způsob, jak spravedlivě danit korporace.

Bez dotací z EU by naše země vypadala úplně jinak

Dalšího pasažéra Petra Štráfeldu zase zajímalo, jaký má Luděk Niedermayer postoj k dotacím z Evropské unie. „Nedeformují dotace trh a nesnižují motivaci méně prosperujících firem?“ zeptal se mladý muž. „Ty peníze jsou tak gigantické, že bez nich by naše země vypadala úplně jinak. Společné bohatství je základní model. Jde o to, aby investice byly využity vhodným způsobem. Myšlenka není špatná,“ připomněl Niedermayer. Dále přiznal, že velmi snadno vznikne konkurenční prostředí při podpoře malých firem nákupy technologií, které stojí na dotovaných producentech, což je průšvih. „Některé věci byly podle mne od počátku zcela špatně. Například podpora cestovního ruchu tím, že se někomu zafinancoval hotel. Buď to byla totální nekompetence, nebo to bylo uděláno úmyslně. Turismus přece podpoříte tím, že vytvoříte nějakou infrastrukturu a potom už je věcí soukromníků, aby vytvořili ziskové projekty, kam patří například i ubytovací kapacity,“ upozornil Niedermayer.

Realita je jiná než průzkumy

Poté se diskuze stočila na zavedení eura. „Rád bych zmínil jednu věc. Byl zveřejněný průzkum, jak jsou Češi negativně naladěni vůči evropské měně. Je zajímavé, že jak se nyní při debatách ve volební kampani setkávám s lidmi, tak obyčejně každá ekonomická debata končí u eura. Lidé přitom reagují úplně jinak, než co ukazují  průzkumy. V nich vychází, že těch, kterým se přijetí eura hodně líbí, je naprosté minimum. Potom je tam pár lidí, kteří tuto myšlenku tolerují a většina je proti. Já se ale spíš setkávám s otevřeně položenými otázkami, co si o tom myslím a lidé žádají vysvětlení,“ podělil se o zkušenosti z terénu Luděk Niedermayer.

Stále více podnikatelů volá po euru

Dle jeho mínění je eurozóna lepší klub, než si myslíme. Díky poloze a struktuře České republiky jde pro nás o dobrou volbu. „Samozřejmě, že existují určitá rizika. Tím, jak se ale naše ekonomika posledních deset let vyvíjela, rizika klesla. Nechci říct, že je úplně jednoznačné, že bychom se do toho měli pustit. Každopádně jde o téma, které je minimálně zralé na mnohem hlubší diskuzi, než jaká zde probíhá. Uvědomme si, že pokud dnes debatujeme o euru, tak nemluvíme o euru v roce 2015 či 2016, ale bavíme se o roku 2018,“ připomněl politik. Niedermayer nyní vidí znatelný obrat postoje podnikatelů k euru. Stále více jich volá po jeho přijetí a někteří dokonce říkají, že už jsme euro dávno měli mít. „Volby do Evropského parlamentu ale nejsou v žádném případě o přijetí eura! To je záležitost národního parlamentu. Jen jsem chtěl říct, že obecný dojem, jak se Češi dívají na Evropu, zcela neodpovídá určitému posunu veřejného mínění,“ upozornil Niedermayer.

Někomu se soukromá diskuze nelíbila

Hodinová okružní plavba po Brněnské přehradě rychle utekla, a tak se na všechny zájemce, kteří chtěli položit nějakou otázku, nedostalo. „O akci jsme se dozvěděli z novin. Jsme příznivci TOP 09, proto jsme přišli. Myslíme si jen, že je trošku nešikovné, když se politiků každý chodí ptát na něco sám za sebe a svým způsobem soukromě dostane odpověď. Pokud by kandidáti odpovídali na otázky do mikrofonu, tak by to slyšeli všichni a otázky by se zbytečně neopakovaly,“ podělili se na závěr plavby o dojmy senioři, manželé Miloš a Jarmila Strakovi.

parlamentnilisty.cz, autor: Filip Ferbie
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bez-gigantickych-penez-z-Bruselu-by-nase-zeme-vypadala-uplne-jinak-vykladal-Niedermayer-na-plavbe-po-prehrade-318531

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme