Vácha: Referendum o Czechxitu nebude. Nepřeje si ho ani Agrofert

13. 3. 2018

Náš jihočeský poslanec zvolený na kandidátce TOP 09 František Vácha přivítal v poslanecké sněmovně studenty českobudějovického gymnázia. Ti si prohlédli prostory sněmovny, seznámili se s historií českého parlamentarismu a složitostmi legislativního procesu a diskutovali i s naším poslancem. Nejvíce se studenti zajímali o možnost přijetí zákona o obecném referendu a možnou hrozbu czechxitu.

„Nějaký zákon o obecném referendu určitě ve sněmovně projde. Není to tedy střet, jestli referendum ano, nebo ne, ale v jaké konkrétní podobě. Klíčové je pro budoucnost naší země, že Andreje Babiše živí evropské dotace, a tak má na setrvání v EU zájem, a proto i návrh zákona z dílny ANO požaduje vysoké kvorum pro jeho vypsání, iniciativu nejméně 800 tisíc občanů, a zároveň neumožňuje řešit v referendu klíčové otázky pro ekonomiku a bezpečnost naší země, jako je právě vystoupení z EU a NATO," ujistil studenty František Vácha.

Dalším nástrojem na posílení role občanů má být i přímá volba starostů a hejtmanů. „Nedovedu si představit, že by zákon o přímé volbě starostů a hejtmanů v této podobě sněmovna přijala. Náš systém, na rozdíl například od toho slovenského, je založený na volbě zastupitelských orgánů, teprve od nich se odvíjí ostatní funkce. Proto starostové a hejtmané sami o sobě tolik kompetencí nemají, klíčové je rozhodování zastupitelstva a roli hraje i rada. Představte si situaci, kdy by strany, z nichž nepochází lidmi zvolený starosta či hejtman, utvořili koalici. Pak vrcholnému představiteli obce a kraje nezbude nic jiného než podepisovat rozhodnutí zastupitelstva,“ upozornil František Vácha.

Došlo ale i na dusnou atmosféru ve sněmovně. Bude funkční vláda? „Problémy se táhnou. Podle mého názoru ani sami aktéři neví, zda se jim podaří sestavit funkční vládu,“ dodal František Vácha.

Martin Volný

člen TOP 09 České Budějovice


Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme