Knot: Jiří Drahoš si nepotřebuje zjednávat respekt hulvátstvím

22. 1. 2018

Druhé kolo prezidentských voleb slibuje velmi vyrovnaný souboj. Proč by měli voliči dát přednost právě Jiřímu Drahošovi, na to jsme se zeptali jeho podporovatele Josefa Knota, krajského místopředsedy TOP 09 a vicehejtmana Jihočeského kraje.

Proč jste se rozhodl v nadcházejícím duelu na post prezidenta veřejně podpořit právě Jiřího Drahoše?

Náš ústavní systém je založený na parlamentarismu. Nejsme žádnou prezidentskou republikou. Nepotřebujeme tedy ani žádného alfa samce, který na sebe strhává pozornost a prosazuje svou vůli na úkor vlády či parlamentu. Naopak v čele naší země potřebujeme takovou osobnost, která dokáže kultivovaně vystupovat a uvážlivě vyjednávat a přitom ctít zásady právního státu a ústavní zvyklosti. A právě takovouto osobností je pro mě Jiří Drahoš.

První kolo prezidentské volby vyhrál podle očekávání Miloš Zeman, Jiří Drahoš za ním zaostal zhruba o 12%.  Jaký předvídáte výsledek?

První kolo napovědělo, že Miloš Zeman sice zvítězil, ale větší podporu v součtu hlasů získali kandidáti, jejichž voliči se překrývají. Proto vidím šance obou velmi vyrovnaně. Myslím si ale, že Miloš Zeman udělal pro Českou republiku tolik práce, že bych mu přál, aby si od letošního jara užíval klidný důchod na Vysočině.

Jiřímu Drahošovi se často vyčítá, že nemá zkušenosti z politiky, že není politik. Prezident má i při své omezené roli přeci jen dost zásadních pravomocí, nemůže to přinést problémy?

Andrej Babiš tvrdil, že není politikem čtyři roky a následně vyhrál volby. Přestože se opakovaně dopouštěl neférovostí, je trestně stíhaný a slovensky mluví lépe než česky, prezident, který se chlubí právě těmito dlouhodobými politickými zkušenostmi, ho jmenoval dokonce premiérem České republiky. Proč by pak nemohl být prezidentem dlouholetý a bezúhonný předseda Akademie věd ČR? Právě ten odstup je dost možná za současného marastu české politiky i určitou výhodou.

Ačkoli Jiří Drahoš pracuje na tom, aby působil rázněji, často jsme v médiích slyšeli, že je příliš „měkký“. Dokáže hájit zájmy ČR tak razantně, jak to slibuje svým voličům Miloš Zeman?

Už tím, že Jiří Drahoš hájí i postoje, které mu u většiny naší veřejnost body nenaženou, se ukazuje, že má jasno ve svých postojích a že si za nimi dokáže stát. Razantnost za každou cenu může být velmi často kontraproduktivní. Respekt si přece nezískáte tím, že budete mlátit do stolu nebo se chovat jako hulvát. Miloši Zemanovi ale přiznávám, že svým přístupem otevřel dveře obchodu na Východ.

Před námi jsou televizní debaty. Miloš Zeman je velmi zkušený rétor, nemůže to Jiřímu Drahošovi ubrat body? Už při minulých volbách proti Karlu Schwarzenbergovi to Zemanovi vyšlo.

Miloš Zeman je sice zkušený diskutér, ale očividně už není v takové kondici. A že změnil svůj postoj oproti prvnímu kolu a dnes by rád šel dokonce do čtyř debat, namísto dvou dohodnutých s Jiřím Drahošem hned po prvním kole voleb, svědčí ani ne tak o sebejistotě, ale spíše o určité panice v jeho volebním štábu. A co nemá Jiří Drahoš v pohotovosti a zkušenosti, může snadno dohnat svěžestí celkového dojmu, který v divácích jeho projev zanechá. A nikde není řečeno, že Miloš Zeman bude mít stejné štěstí jako před pěti lety s nefér argumentem o zpochybnění Benešových dekretů a sám nevyrobí nějakou osudnou botu.

Přenesme se do blízké budoucnosti. Máme po volbách. Jakou zemí je Česká republika pod taktovkou Miloše Zemana a jakou pod vedením Jiřího Drahoše?

Myslím, že je to zjevné. V přístupu k Západu navázal Miloš Zeman velmi rychle na nedůvěřivý až přehnaně kritický postoj Václava Klause a jedním z důsledků mohou být i některé neúspěchy české diplomacie například na půdě Evropské rady z posledních let. Miloš Zeman se proto přeorientoval na Východ, kde mu dopřávají sluchu. Jiří Drahoš bude v prezidentském úřadě začínat od nuly, a má proto šanci restartovat vztahy se Západem a navázat korektní vztahy s Východem.

A v čem se bude lišit postoj Jiřího Drahoše k předsedovi vlády?

Jako prezident bude jistě Jiří Drahoš i obezřetnější a důslednější ve vztahu k předsedovi vlády, než jak to vidíme u Miloše Zemana. Není přece možné, aby český prezident řekl, že jmenuje Andreje Babiše premiérem, i kdyby byl ve vazbě… To přeci odporuje zásadám právního státu. Mrazí mě v zádech už jen pomyšlení na hypotetickou možnost, že trestní stíhání premiéra jednobarevné vlády bez koaliční kontroly by mohl ovlivňovat jeho vlastní ministr, který dozoruje práci státního zastupitelství. Navíc obzvlášť politice přeci platí, a to by si pánové Zeman a Babiš měli uvědomovat především, presumpce viny. A je žádoucí, aby až do očištění svého jména takový politik nezastával žádnou zásadní exekutivní funkci, ať už jako starosta, hejtman, nebo dokonce předseda vlády. Od Jiřího Drahoše proto očekávám mnohem zásadovější a konzistentnější postoje, které konečně vnesou do české politiky tolik potřebnou stabilitu.

Martin Volný

kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme