Klíma: Přestaňte už vynalézat vynalezené a nechte inkluzi na ředitelích

11. 12. 2017

Kariérní řád znovu na stole a inkluze naopak smetená pod stůl, to jsou plány designovaného předsedy vlády Andreje Babiše pro oblast školství, jak je představil v rozhovoru pro Právo.

Souhlasím s předsedou hnutí ANO, že situace regionálního školství ani předškolního vzdělávání dobrá není, ale podivuji se, že to říká někdejší člen vlády, té samé vlády, která prosadila řadu nesystémových opatření i přes odpor odborné veřejnosti.

TOP 09 před volbami, ale i po nich říká pořád to samé: výkonnost a kvalitu jednotlivých učitelů na své škole zná nejlépe ředitel a odměňování se těžko může odvíjet od nahromaděných certifikátů z různých vzdělávacích kurzů, které přijdou ministerstvo školství na miliardy bez zjevného dopadu na kvalitu výuky, a je to opět ředitel, kdo dokáže nejlépe posoudit možnosti vzdělávání hendikepovaného žáka ve své škole.

Inkluze, tedy společné vzdělávání, tady bylo před někdejší ministryní Valachovou a bude – pevně doufám – i po ní. Ředitelé škol i bez ní pomohli stovkám rodičů, kteří stáli o vzdělávání hendikepovaného žáka v běžné škole. Tehdy ovšem bez všech těch inkluzivních opatření, byrokracie a plýtvání penězi. Rozumná inkluze ale do škol patří. Tak si dejme dobrý pozor, aby ANOfert ve své honbě za voličskými preferencemi náhodou nevylil s vaničkou i dítě!

Pavel Klíma

ředitel školy