Klíma: Mít alternativu je důležité, a tou je ve středním školství waldorfské lyceum

5. 6. 2018

Po dlouhých čtyřech letech snažení se rodiče nejen v Českých Budějovicích dočkali, jejich děti budou moci po absolvování základní waldorfské školy v Budějovicích a Písku pokračovat ve studiu na waldorfském lyceu, kde od září nastoupí prvních 30 studentů. Kladné rozhodnutí ministerstva školství uvítal i náš předseda školského výboru krajského zastupitelstva Pavel Klíma, který zřízení waldorfského lycea dlouhodobě podporuje.

„Alternativa má existovat v kultuře i ve vzdělávání, to říkám jako výtvarník i ředitel veřejné školy. Možnost mít výběr je pro společnost velmi zdravé,“ vysvětluje svou podporu zřízení waldorfského lycea náš předseda Výboru Zastupitelstva Jihočeského kraje pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Pavel Klíma. Podle něj navíc už waldorfské školství v jižních Čechách dostatečně prokázalo kvalitu poskytovaného vzdělávání. Základní waldorfská škola úspěšně funguje už od roku 2006, tehdy ještě na Hluboké, a od roku 2008 v současných prostorách školy na českobudějovickém sídlišti Máj. Svou zásluhu na tom má podle Pavla Klímy i ředitelka školy Milena Vlčková.

Je symbolické, že se zřízení školy podařilo v době, kdy ve vedení krajské koalice působí i TOP 09 v rámci zastupitelského klubu PRO JIŽNÍ ČECHY. „Díky naší účasti ve vedení kraje máme možnost formovat krajskou vzdělávací politiku a jednoznačně jsme se tak postavili za zřízení waldorfského lycea jako logického pokračovatele již existujících dvou základních škol, v Českých Budějovicích a Písku. Svou roli sehrál i školský výbor, jemuž předsedám. Opakovaně jsme se totiž vyjadřovali k zamítavému stanovisku ministerstva školství,“ dodal Pavel Klíma, který popřál novým žákům školy, aby svým studiem ukázali, jak důležitá je role alternativního vzdělávání v naší společnosti.   

Martin Volný

Kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme