Z virtuální tržnice přímo do škol

3. 9. 2021

Díky virtuální tržnici, kterou zřizuje Jihočeský kraj, budou mít studenti středních škol v jižních Čechách čerstvé potraviny přímo z farem. Vedení škol jednoduše objedná jídlo od farmářů přes internet a ti jej dopraví do školních jídelen. Postupně by se do projektu mohly zapojit i nemocnice nebo sociální ústavy. 

O novém projektu informoval Právo ve čtvrtek na výstavě Země živitelka hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Chceme, aby se na stoly do jihočeských škol dostávaly produkty, které se vytvoří přímo u nás na jihu Čech. Vytvoříme virtuální tržiště, na kterém se menší producenti spojí se školami, a ty budou moci vybírat z jednotlivých nabídek,“ vysvětloval Kuba. 
Nabídky budou jednoduše rozkliknutelné na internetovém portálu. „Projekt budeme spouštět už na podzim a pět škol, které budou takové objednávání od jihočeských farmářů hojně využívat, bude následně finančně oceněno krajem,“ doplnil Kuba. 

Náměstek Jihočeského kraje pro školství Pavel Klíma (TOP 09) upřesnil, že projekt se pro začátek bude týkat škol, které jsou zřizované Jihočeským krajem. „Myslím si, že tato aktivita pomůže vedoucím jídelen a ředitelům škol, aby dostali na stoly pro žáky co nejkvalitnější potraviny. Zatím to vyzkoušíme na školách zřizovaných Jihočeským krajem a postupně bychom tento portál zpřístupnili všem středním školám v kraji,“ podotkl Klíma. 

Předsedkyně Jihočeské hospodářské komory Hana Šťastná zmínila, že tento projekt pomůže především menším farmám. „Malí zemědělci, kterých je v Jihočeském kraji nespočet, vyrábí velmi dobré produkty, ale mají často problémy s pracovní silou. I když dobře vyrábí, nemají marketing nebo se nedaří distribuce,“ vysvětlila Šťastná. 

Pomoc pro drobné zemědělce 

Zdůraznila, že trh ovládají především silné supermarkety a nadnárodní společnosti, které tlačí na nízké ceny. „Máme prokázáno, že marže řetězců stále rostou. Pro drobné zemědělce může být tedy virtuální tržiště pomocí. Budou tam jednoduše nabízet bez prostředníků konkrétní suroviny přímo školám,“ doplnila Šťastná. 

Pavel Orholz

Zdroj: Právo, 28. 8. 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme