Vlastníma rukama postavil hvězdárnu i vlakové nádraží

25. 4. 2012

Od dětství má dva koníčky: astronomii a vlaky. Jen málokdo ale dokáže jako starosta Ludvík Friedberger z Husince dotáhnout své záliby k takové dokonalosti jako on. Vlastníma rukama si postavil hvězdárnu i obří kolejiště s vlaky a nádražím. A obě zajímavosti využívají s oblibou i školní výlety, rodiny s dětmi a další návštěvníci.
„Dráha mě táhla odmalička. Můj otec byl zemědělec a já s ním trávil hodně času. Měli jsme dvě cesty - jedna vedla do Těšovic do mlýna a druhá na nádraží, odkud táta vozil lidem uhlí. A dráha mě tak zaujala, že jsem se vydal sám podívat na vlaky už v pěti letech,“ vzpomíná Ludvík Friedberger.
Husinecké nádraží je ale raritou na trati z Číčenic do Prachatic, z města k němu vede tři kilometry dlouhá cesta. Zvědavého kluka na ní tehdy odchytila jedna ze sester z dětského domova před Husincem a vrátila ho vyděšeným rodičům.
Jako školák už jezdil na nádraží na kole, znal jízdní řád vlaků nazpaměť a stejně tak i nejmenší detaily všech lokomotiv a vagonů. Staly se i jeho nejoblíbenějším námětem při hodinách kreslení. Po základní škole se sice dostal na gymnázium, ale po dvou letech z něj stejně zběhl na tehdejší Železniční učiliště v Českých Velenicích a dopracoval se až k vysněnému cíli: stal se strojvedoucím a léta řídil vlaky po celém kraji.
„Ale kolejiště na zahradě jsem začal vyměřovat a stavět teprve před šesti lety. Má obvod 200 metrů, sto metrů je dvojkolejná trať. Celková délka kolejí je kolem 600 metrů kolejí včetně nádraží, smyček a výhybek,“ popsal Friedberger. Na jeho dráze jezdí přes 80 nákladních, 35 osobních vagonů a 15 lokomotiv.
Přitom vlaky jsou zmenšené v takzvané velikosti G 1 : 29, takže nákladní vlaky jsou od 40 centimetrů, osobní měří 70 a parní lokomotiva s tendrem už má metr. Koleje jsou zmenšené proti těm skutečným 32krát, mají rozchod 45 milimetrů. Na zimu schovává nadšený stavitel ze své zahradní železnice pouze vlaky a budovy. Dráha je ale funkční celoročně - i v zimě z kolejí stačí jen uklidit sníh, promést výhybky a vlaky mohou křižovat důmyslnou trať i vedle sněhuláků postavených v jejím sousedství.
K zálibě o hvězdy přivedl Ludvíka Friedbergera jeho táta. „Byl sečtělý a moudrý, hrál i na varhany a seznamoval mě s prvními souhvězdími. Ale když jsem mu po letech řekl, že si postavím v naší zahradě na kopci hvězdárnu, nevěřil tomu. Tvrdil, že než ji dokončím, budu dávno slepý,“ vybavuje si prošedivělý sportovně vyhlížející muž, který se i ve svých jednašedesáti letech obejde bez brýlí.

Uvažoval o plachetnici, se kterou chtěl brázdit Lipno

Hvězdárnu si vysnil už ve druhé polovině osmdesátých let, když ještě jezdil s vlakem okolo Lipna. Nějakou dobu sice uvažoval o tom, že si postaví plachetnici a bude s ní brázdit hladinu jihočeského moře, pak ale tento nápad zavrhl kvůli značné vzdálenosti Husince od Lipna a krátké plachtařské sezoně.
„A tak jsem se definitivně rozhodl postavit si chatu s kopulí s astronomickou pozorovatelnou. Namaloval jsem si náčrtek, kamarád mi udělal projekt. Jenže pak jsem narazil na stavebním úřadě. Řekli mi, že hvězdárna je problém, že to není chatová osada. Doporučovali mi stavbu kravína nebo prasečáku. Proto jsme dumali, na co to nasadit, a já navrhl, že by tam mohl být sklad na ovoce a včelařská pracovna. Nakonec jsem dostal povolení na stavbu pro pěstitelskou a zájmovou činnost,“ vylíčil Ludvík Friedberger anabázi se stavbou hvězdárny ze začátku devadesátých let.
Po pětiletém snažení se mu podařilo v roce 1996 hotovou hvězdárnu zkolaudovat a byl rád, že do ní ještě může zvát i svého otce. Ten se dožil 92 let, zemřel v roce 2004. „Od táty jsem se naučil moc. Ale měl jiný pohled na život než já. Vždycky se snažil, aby věci byly ekonomické, aby něco přinesly. Proto nebyl z hvězdárny nijak nadšený, že není produktivní. Ale asi se mu líbila,“ přemítá Ludvík Friedberger. Pohlazení po duši může čerpat ze stránek návštěvnické knihy ve své hvězdárně. Při spanilé jízdě astronomů od hvězdárny ke hvězdárně se tam stavil i proslulý astrofyzik Jiří Grygar se svým týmem, v pozorovatelně se líbilo i hostům ze zahraničí. V sezoně se v jeho husinecké observatoři vystřídá i řada lidí, pro které je to první návštěva hvězdárny v životě.
Astronomičtí nadšenci jsou ale i tady limitovaní počasím. Když začal Friedberger svoji hvězdárnu stavět, bylo v jejím okolí o sto procent nižší osvětlení než nyní. Dnešní osvětlení je účinnější než před dvaceti lety, na jižním obzoru se rozrostly Prachatice, Husinec rozšířil svoji průmyslovou zónu.
Nejlepší podmínky pro pozorování jsou na jaře a na podzim. V zimě je sice dlouhá noc, ale člověk zkřehlý mrazem si pátrání po hvězdách moc neužije. Naopak v létě je sice teplo, ale v době kolem letního slunovratu, kdy se slunce jen prosmýkne nehluboko pod severním obzorem, se úplně nesetmí vůbec.
„Nepodílím se na žádných vědeckých úkolech, odebírám jen časopis Kosmos. Zjistil jsem, že mě spíš baví to vymyslet, realizovat, ale věnovat se pozorování a dělat nějaký pravidelný program už ne,“ objasňuje Friedberger, který se v Husinci stará také o věžní zvony, hodiny a sleduje počasí pro Český hydrometeorologický ústav.
Po změně režimu se zapojil do komunální politiky, nyní je starostou města za TOP 09. „Ve městě a v parlamentu je politika rozdílná. U nás se střídají účetní audity jeden za druhým a jsme zodpovědní za to, aby město fungovalo pro spokojený život lidí, i když všechny nikdy neuspokojíte,“ podotkl Ludvík Friedberger.
Na pivo si rád zajde i s přáteli nebo s kolegy z radnice. Do Budějovic ale přijel autem, proto v Masných krámech zůstal jen u kafe a toniku.

***

VIZITKA Ludvík Friedberger Rodák z Husince na Prachaticku má 61 let. Studoval dva roky na Gymnáziu v Prachaticích, pak absolvoval Železniční učiliště v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Jako strojvedoucí vystřídal několik dep v kraji - například České Budějovice, Protivín a Volary. Na začátku 90. let se zapojil do komunální politiky, starostou byl poprvé zvolen v roce 1998 za KDU-ČSL, nyní je starostou třetí volební období za TOP 09. Jeho koníčky jsou vlaky, vláčky a astronomie, od roku 1996 má v Husinci privátní hvězdárnu. Friedberger je ženatý a má 15letou dceru.

Mladá fronta DNES | 25.4.2012 | Rubrika: Jižní Čechy | Strana: 3 | Autor: Ludmila Mlsová


Starosta Husince

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme