Ve hře o parkovací dům je další varianta, nabízí větší kapacitu i zástavbu nevábné proluky

3. 4. 2013

Už v roce 2006 město Písek vedlo s Českou poštou první jednání o získání pozemku na rohu ulic Žižkovy a Komenského. Město mělo zájem jej využít k veřejnému parkování. Jediným výsledkem však byl příslib budoucího převodu. Město proto hledalo i jiné možnosti, jak řešit problémy s parkováním v blízkosti centra města.
„Výstavba parkovacího domu na pozemcích, s nimiž hospodaří Česká pošta, je však nejvýhodnější. Parkovací dům by měl větší kapacitu než jiné zvažované varianty a přinesl by i tolik potřebnou zástavbu nevábně vypadající proluky. Proto jsme se začátkem února ještě pokusili se zastupitelem Tomem Zajíčkem na generálním ředitelství České pošty jednání znovu oživit. Česká pošta reagovala kladně,“ objasňuje důvody pro jednání s Českou poštou místostarosta města Písek Josef Knot (TOP 09).
Počátkem března město obdrželo oficiální dopis od vrchního ředitele divize správy majetku České pošty Ladislava Tomeše. „Česká pošta v něm vyslovila souhlas s postoupením pozemku na rohu ulic Žižkovy a Komenského. V rámci majetkoprávního vypořádání žádá směnu pozemků. Má zájem o část pozemku města v průmyslové zóně, který chce využít pro výstavbu logistického centra. Cena obou pozemků by vycházela ze znaleckých posudků na základě cen obvyklých v místě a čase. Předpokládáme, že město Písek by muselo doplácet,“ přibližuje předložený návrh Josef Knot.
Pokud město Písek přistoupí na tyto podmínky, je Česká pošta ochotna o směně pozemku jednat. „Pokud toto řešení by bylo pro Písek přijatelné, bylo by možno na základě Vašeho závazného vyjádření tento proces majetkoprávního řešení zahájit,“ píše Ladislav Tomeš.
„Se směnou pozemků souhlasily zatím všechny dotčené orgány města: majetkoprávní komise, odbor výstavby a územního plánování, odboru dopravy i odbor životního prostředí. Nyní bude rozhodnutí v rukou zastupitelů. Pokud se směna schválí, bude muset vedení města ještě nalézt potřebnou částku na vyrovnání rozdílu v tržní ceně obou parcel,“ doplňuje místostarosta.
Ale tím celý kolotoč vyjednávání nekončí. „Konečné slovo bude mít zřizovatel České pošty, kterým je ministerstvo vnitra. Rozhodnutí bude muset být přijato Usnesením vlády ČR,“ seznamuje s případným dalším vývojem Josef Knot a dodává: „Sedmiletý kolotoč jednání by ale nakonec mohl mít i šťastný konec.“


JUDr. Josef Knot  místostarosta

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme