Trantina: Mariánské náměstí má sloužit obyvatelům jinak než jako parkoviště

10. 11. 2016

Už půl století má českobudějovické Mariánské náměstí svou neutěšenou podobu. Proč tu ještě nevznikl prostor, který by měl sloužit obyvatelům, jak bylo ostatně původním záměrem? Zkusme s tím něco udělat.

S Mariánským náměstím měl minulý režim velké plány. Mělo tu vzniknout divadlo. To bylo před půl stoletím…

Od té doby připomíná původní záměr jen provizorní parkoviště, které vzniklo na místě vybouraných objektů. A to přesto, že tento veřejný prostor v těsné blízkosti centra má velký architektonický potenciál.

Žádné vedení města však dosud nenašlo odvahu náměstí uchopit a přetvořit ho v prostor, který bude opravdu sloužit obyvatelům. Důležitým předpokladem pro úspěšné vyřešení půlstoletí trvajícího provizoria je přitáhnout k Mariánskému náměstí pozornost veřejnosti a vyvolat diskusi o jeho využití.

Letošní výrazná intervence ve veřejném prostoru s názvem Vnímání ukázala cestu, jak diskusi o funkci veřejného prostoru nastartovat. Tento potenciál by neměl zůstat nevyužitý.

Mým cílem je proto na části dnešního parkoviště krátkodobě instalovat kulturní „amfiteátr“, naplnit ho programem a připomenout tak našim občanům původně zamýšlený účel náměstí - jakožto kulturní svatostánek.

Byl bych samozřejmě také rád, pokud by se této intervence zúčastnila i společnost KOMA Modular, která v loňském roce vypsala ve spolupráci s Jihočeskou filharmonií soukromou architektonickou soutěž mezi studenty právě na budovu filharmonie umístěnou na Mariánské náměstí. Jejím výstupem bylo množství inspirativních návrhů, které by stálo za to blíže představit obyvatelům Budějovic a opět trochu posunout dál řešení neutě&sca ron;eného prostoru náměstí.

Tomáš Trantina (TOP 09)

člen Komise města České Budějovice pro architekturu a územní rozvoj 

Štítky
Osobnosti: Tomáš Trantina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme