Testů na covid využila v kraji jen necelá osmina učitelů

11. 1. 2021

Na některých školách vůbec nikdo, jinde pouze jednotky. Výjimečně se ale na jihu Čech našly i školy, kde se nechala otestovat většina pedagogického sboru. V konečném součtu se mezi učiteli dobrovolné antigenní testování na covid nesetkalo s větším úspěchem.

Vedení kraje se v polovině prosince pokusilo ve spolupráci s hasiči zajistit testování co největšího počtu kantorů, jak to vláda z listopadového nařízení vyžadovala. Přihlásilo se jich ale nakonec pouze 2 300 z necelých 20 tisíc, tedy asi 11,6 procenta. Testy odhalily jen mezi 2,3 až 3,9 procenta nakažených.

„Celkový zájem mě ani nepřekvapuje, za těchto podmínek bych do toho také nešel. Pokud nemá osoba žádné příznaky, nemá to podle mě smysl. Podobně se testovala populace i na Slovensku a dnes mají hrozivá čísla, co se týče šíření nemoci. Daleko větší dopad má ale prevence v podobě ochranných prostředků a maximální dodržování hygieny,“ komentoval výsledky náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09).

Podle něho jsou sice školy možným ohniskem nákazy, ale za současné situace v nich větší riziko nevidí. „Z vlastní zkušenosti vím, že učitelé i děti opatření maximálně dodržují. Tím se hrozba skutečně snižuje. Školy by podle mě měly zavírat až jako jedny z posledních,“ dodal Klíma, který ještě před čtvrt rokem vedl ZŠ v Malšicích na Táborsku.

Testování je nepříjemné

Souhlasí s ním i Dušan Petržel, ředitel Základní školy v Jistebnici na Táborsku, který registruje jen minimální zájem o testování. Z 16 učitelů se nepřihlásil ani jeden. „Hlavním důvodem bylo to, že už covid buď prodělali, nebo se obávali samotného provedení, které je pro ně nepříjemné. Co jsem se bavil s dalšími řediteli na Táborsku, byla ta situace velmi podobná,“ vysvětlil.

Sám se k celé akci české vlády staví spíše rezervovaně. Hlavním prostředkem v současném boji proti nemoci má být hlavně prevence. „Pokud bychom všichni dodržovali, co máme, asi by k plošnému testování nebyl důvod. Poslední dny se počty nakažených zvyšují, to vnímám jako nedisciplinovanost lidí,“ naznačil Petržel.

Výrazně za očekáváním zůstal také zájem ve vimperské ZŠ Smetanova, kde se nechali otestovat pouze dva učitelé z více než třicítky zaměstnanců školy. Výsledky u obou z nich vyšly jako negativní.

„Rozhodli se pro to jen kvůli plánované návštěvě svých rodičů a prarodičů. Možnost se nechat otestovat jsme nabídli pouze těm pedagogům, kteří ještě neprošli nákazou. Ti to navíc vnímali jako zbytečnost, protože celá akce přišla těsně před dvoutýdenními vánočními prázdninami. Z dlouhodobého hlediska to tedy pro ně nemělo ž8.ádný význam,“ zdůraznil ředitel školy Vladan Pokorný a dodal, že nemocí si doposud prošlo asi 15 procent pedagogů.

Naopak velmi důsledně k jednorázové akci přistoupili na Základní škole Malá Strana v Týně nad Vltavou, kde hasiči otestovali 26 zaměstnanců, tedy více než polovinu z celkového počtu. „Objednali jsme si i mobilní stanici. Myslím si, že to smysl má, alespoň jsme vyloučili nákazu kohokoliv z nás. Nakonec se ukázalo, že jsme všichni zdraví, co se týče covidu,“ řekl ředitel školy Miroslav Vašica.

Očkování je důležité

Ředitelé se ale shodují v důležitosti blížícího se očkování. Podle nich mají být zaměstnanci škol bráni jako ohrožená skupina a k očkování by měli být pozváni dříve než běžná populace. „Určitě by je vláda nebo kraj měly zohlednit, protože přicházejí s dětmi denně do styku,“ podotkl Pokorný.

Stejný názor zastává i Petržel, který by učitele nejraději viděl už ve druhé vlně plánovaného očkování, hned po zdravotnících, seniorech a vážně nemocných pacientech. „Rozhodně je ale třeba zdůraznit, že vakcinace bude dobrovolná, takže bude záležet i na zájmu samotných učitelů. Podle mě by společně s učiteli měli jít na řadu i další profese, jež jsou běžně v kontaktu s ostatními lidmi,“ přemítal Petržel.

O zařazení kantorů do přednostní skupiny k očkování uvažuje také vedení kraje, podle něhož by do této skupiny mohli bez problémů spadat. „Detaily budeme řešit v nejbližších dnech. Přednost mají nejohroženější jedinci a zdravotníci, ale vše se bude odvíjet podle toho, kolik vakcinačních dávek dostaneme. Nicméně školy jsou pro nás důležité kvůli kolektivu dětí i kvůli rodičům, kteří s nimi musejí zůstávat doma,“ přiznal náměstek Klíma.

Michal Bělský

Zdroj: Mladá fronta DNES, 8. 1. 2021

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme