Tábor plánuje výstavbu druhé kryté ledové plochy

7. 12. 2022
Tábor plánuje výstavbu druhé kryté ledové plochy. Stát by měla v blízkosti současného zimního stadionu a plánované bytové čtvrti Dvorce. Město tak reaguje na vysokou poptávku po pronájmech ledové plochy. Radnice proto projednávala další stupeň projektové dokumentace pro výstavbu krytého kluziště. Novinářům to řekli zástupci vedení města.
"Zájem o ledovou plochu je vysoký. Hokejové kluby kvůli tomu musí často využívat zimní stadiony i v jiných městech. Dojíždějí například do Soběslavi nebo Plané nad Lužnicí. A také na táborském stadionu nezbývá příliš velký prostor pro veřejné bruslení, které navíc bývá v nepříliš atraktivních časech," řekla táborská místostarostka Lenka Horejsková(TOP 09).
Město zvažuje, že by součástí haly s ledovou plochou mohla být i ubytovna s kapacitou přibližně čtyř desítek lůžek. Tržby z ubytování by pak snížily ztráty z provozu areálu. "Zazněly názory, že by to stavbu mohlo zdražit. Ale náklady by měly být i s ubytovnou prakticky stejné jako bez ní. Zachován bude i půdorys haly, protože ubytovna by byla ve druhém patře," řekla Horejsková.
Dodala, že by nešlo o klasický hotel. Smyslem nabízených služeb by bylo poskytnout ubytování sportovcům, kteří budou využívat zimní stadion nebo nedalekou halu Mír nebo budou mít přípravný kemp. "Vždycky je z hlediska komfortu lepší bydlet přímo u sportoviště, než na něj dojíždět," uvedla.
Radnice zatím nedokáže říct, jaké budou náklady na stavbu kryté ledové plochy. Přibližně před dvěma lety si nechalo zhotovit odhad, který určil částku kolem 60 milionů korun. "Ale je jasné, že nyní by byla cena o několik desítek milionů korun vyšší," řekl starosta Štěpán Pavlík (Tábor2020).
Vedení města také zvažuje energetickou náročnost provozu nové kryté ledové plochy. Jde například o systém využití dešťové vody nebo pořízení fotovoltaické elektrárny, která by výrobou elektřiny mohla z velké části krýt spotřebu energií.

Zdroj: ČTK, 6. 12. 2022

Štítky
Osobnosti: Lenka Horejsková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme