Tábor chce osadit zimní stadion a základní školu fotovoltaikou

13. 2. 2023

Táborští radní mají v plánu zvýšit počet fotovoltaických elektráren na budovách města. V plánu je zřízení elektrárny na zimním stadionu a sousední základní škole Zborovská.

„V podmínkách dotace je současné osazení dvou odběrných míst. Termín pro podání žádosti o dotaci ze Státního fondu životního prostředí je do 15. března,“ upřesnila místostarostka Lenka Horejsková.

Dotace by měla pokrýt 40 procent z celkové částky 17,8 milionu korun bez DPH. Výkon obou elektráren má být 550 MWh, silnější fotovoltaická elektrárna se bude nacházet na zimní stadionu. Vyrobit by měla 450 MWh.

Životnost až 20 let

„Město sice nemůže být plně energeticky soběstačné, ale asi není radnice, která by na zvýšení soběstačnosti nekladla důraz. Věnujeme se tomu s plnou vervou, ale zároveň tak, aby to dávalo logiku a ekonomický smysl,“ vysvětlil starosta Štěpán Pavlík.

Plánovaná životnost fotovoltaických panelů by mohla dosáhnout až 20 let, radnice se proto chystá dát střechu zimního stadionu do takového stavu, aby se po jejím osazení panely nemusela dalších 25 let opravovat.

Fotovoltaikou je již osazena střecha plaveckého stadionu, městu se tak každoročně daří šetřit zhruba 350 tisíc korun. Zároveň je již podána žádost o dotaci na fotovoltaické elektrárny na sportovním stadionu Mír a také budově na fotbalovém stadionu na Svépomoci.

Jiří Dintar

Zdroj: Táborský deník

Štítky
Osobnosti: Lenka Horejsková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme