Strašidelný průchod z náměstí se dočká opravy

8. 2. 2022

Zastupitelstvo města schválilo v minulém týdnu odkoupení dvou domů, kterými vede zanedbaný průchod z Velkého náměstí do Palackého sadů. O jeho opravu Písek usiluje už dlouho. Dům na Velkém náměstí čp. 102 a Palackého sadech čp. 185 nabídli jeho majitelé městu k odkoupení za 30 milionů korun. Průchod z Velkého náměstí do Palackého sadů nebyl v majetku města, proto s ním radnice nemohla nic udělat.

Na žalostný stav průchodu z Velkého náměstí do parku už dlouho upozorňují obyvatelé města i turisté. „Pozastavují se i nad rozdílem v údržbě tohoto průchodu a průchodu z Heydukovy ulice, který jsme před zhruba pěti lety opravili a pravidelně ho udržujeme. Město však nemá k průchodu z Velkého náměstí zřízeno ani věcné břemeno, proto ho nemůže opravit,“ vysvětlila situaci místostarostka Petra Trambová. Na věcném břemeni se městu s majiteli domů nepodařilo dohodnout.

Díky koupi obou nemovitostí bude město konečně moci důležitou spojnici mezi Velkým náměstím a Palackého sady opravit a udržovat. Obě budovy jsou před celkovou rekonstrukcí a o jejich dalším využití zatím není úplně jasno. „Pokud by domy koupil někdo jiný, neměli bychom žádnou záruku, že se s novým majitelem na věcném břemeni k průchodu domluvíme. Hrozilo by, že průchod bude v žalostném stavu dál, a to jsme nechtěli,“ poznamenala Petra Trambová. V obou domech se nachází šest až sedm nebytových prostorů a pět bytových jednotek o celkové výměře cca 1 300 m2. Další prostory, které by bylo možné v budoucnu využít, jsou na půdě obou domů. Objekt v Palackého sadech je navíc podsklepený.

Zdroj: Písecký deník, 8. 2. 2022

Štítky
Osobnosti: Petra Trambová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme