Situaci rodičů, kteří neumístili své dítě do školky a chtějí jít do práce, je třeba řešit

9. 10. 2013

„Jakkoli se vedení města snaží navyšovat kapacity v předškolních zařízeních, stále má řada rodičů obtíže s umístěním svých dětí. Jsem přesvědčen, že každý rodič, který se potřebuje vrátit do zaměstnání, má mít nárok na umístění svého dítěte. Řešením by byl příspěvek města takovým soukromým zařízením, která by se dokázala o tyto neumístěné děti postarat. Ne každý si totiž může dovolit dát své dítě do soukromé školky, které si mohou říci od 4-5 tisíc korun, výjimečně ale i o 10 tisíc korun měsíčně,“ přichází s iniciativou Slavoj Dolejš, předseda výboru místní organizace TOP 09.
Město se v 90. letech zbavilo podstatné části svých předškolních zařízení, aby tak reagovalo na demografický pokles narozených dětí. Babyboom v novém tisíciletí ale přinesl problémy s umísťováním dětí v předškolních zařízeních.
„Vedení města sice navyšuje kapacity v předškolních zařízeních, ale musíme počítat s tím, že nejde o trvalý trend a následný pokles by mohl vedení města postavit před stejný problém, jaký řešilo v devadesátých letech – co dělat se svými školkami. Proto je třeba hledat i jiné cesty než rozšiřování školek zřizovaných městem,“ myslí si předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková (TOP 09) a navrhuje: „Budeme se snažit nejen v koalici, ale v celém zastupitelstvu najít podporu prozařazení příspěvku ve výši 1 tisíc korun na jedno dítě měsíčně. Příspěvek by nebyl určen přímo rodičům, ale vyplácel by se jako účelová neinvestiční dotace soukromému zařízení, které by se odítě staralo. Celkovou výši dotace odhaduji na max. 2-3 milióny korun, podle výše schváleného příspěvku a následně podle počtu zájemců. Běžné výdaje ve všech školkách zřízených městem se v současné době pohybují okolo 36 miliónů korun za rok. To představuje asi 1,1 tis. na jedno dítěa měsíc. Nyní na území města působí cca 17 soukromých zařízení pro předškolní vzdělávání a
navštěvuje je okolo 250 dětí.“
Podmínky pro umístění dítěte by byly podobné, jako je tomu u předškolních zařízení zřizovaných městem. „O tom, kterédítě by mělo na tento příspěvek nárok, by rozhodovala školská komise vrámci dotačního programu města. Podmínky by byly obdobné, jako jsou propřijetí dítěte do školky, zřizované městem, což je například bydliště v Českých Budějovicíchminimálně jednoho z rodičů, potvrzení zaměstnavatele o zaměstnání matky,“ uvedla Petra Šebestíková.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme