Šaldová: Unie žen chce bezpečnou Evropu

30. 6. 2016

Ve dnech 24.6. a 25.6.2016 jsem měla možnost zúčastnit se, jako zástupkyně Evropské unie žen (EUŽ) pro jižní Čechy, setkání v Tyrolském Seefeldu, které se neslo v duchu názvu „Bezpečnost pro Evropu“. Zúčastnily se jej zástupkyně ze Švýcarska, Německa, Rakouska a České republiky a téma se v plné míře podařilo naplnit. „Smekám klobouk“ před všemi účastnicemi! Je tak obohacující, motivující a nabíjející potkat na jednom místě a v jednom čase tolik erudovaných, vtipných a angažovaných žen! Žen se zdravým sebevědomím a nadšenými pro práci, kterou pro společnost vykonávají.

První den proběhly dvě velmi zajímavé přednášky s nadnárodním přesahem tématu. První přednášející byla univerzitní profesorka, paní doktorka Anita Ziegerhofer. Velmi působivým přednesem analyzovala vývoj Evropy v období posledních sedmdesáti let, vše obohacené vtipnými komentáři a pospojovanými historickými fakty. Druhou přednášející byla paní doktorka Karin Kneissl, nezávislá publicistka a analytička, se zaměřením na problémy a situaci na Blízkém Východě s vlivem na Evropu, s množstvím osobních zkušeností z těchto zemí.

Jak jsem již v úvodu uvedla, konference měla název „Bezpečnost pro Evropu“. Je zajímavé, z kolika různých úhlů můžeme na toto téma pohlížet. S přesahem nadnárodním, což bylo diskutováno v prvním dni konference až k tématům lokálním či rodinným, která byla obsahem diskusí druhého dne. Diskutovala se problematika denních celospolečenských témat, jako je např. násilí páchané na ženách, nutnost sociální péče pro seniory a nemocné, problém skloubení povinností pracujících žen a zároveň matek, vytváření podmínek k zapojení se žen do společenské práce a do politiky, problém vyrůstajících dětských agresorů – v podstatě témata a problémy podobné v každé jednotlivé zemi.

Při zamyšlení se nad situací v naší zemi si stále více uvědomuji, jak jsou určitá tato sociální témata opomíjena a nevidíme jejich důležitost.  Společnost je méně tolerantní k těm, kteří jsou slabí, prosazují se lidé „hrubšího zrna“, společnost je více „černobílá“. Chybí komunikace, vysvětlování rozumných variant řešení, tolerance, empatie. Kladu si otázku „proč?“ Řekla bych, že toto nasměrování je dáno mužským pohledem vidění světa – málo žen chce být aktivní v politice, ale možná zapomínají na možnost být aktivní někde jinde. Je možnost prosazovat svoje názory přes ženy, které již někde angažované jsou, které pomohou správný názor postrčit na správné místo o kousek dál, které se budou snažit prosadit to, co je z ženského pohledu zdravé. Je tolik témat, která by neměla být opomenuta: zákon o rodině, péče o dítě po rozvodu, péče o seniory, péče o nemocné ve specializovaných pečovatelských domech, domácí péče o nemocné. Měli bychom mít možnost vybrat se dle svých možností a schopností, zda zvládneme sami doma péči o přestárlého rodiče či potřebujeme profesionální pomoc – vždyť kvalita sociální politiky je i měřítkem hodnocení vyspělosti té které země a zároveň měřítkem stability, bezpečnosti a rozvoje pro občany.

Myslím, že existuje mnoho společenských témat, které nás, ženy, tíží. Pokud ale chceme my, ženy, matky, babičky, partnerky, podnikatelky, zaměstnankyně a političky zajistit prosperitu a bezpečnou budoucnost naší země všem těm, na kterých nám záleží, neměly bychom stát opodál. My máme sociální cítění, empatii, pochopení, toleranci, starostlivost – to vše nám bylo dáno! Ale máme i píli, zodpovědnost a schopnost dovést věci řádně do cíle! Bezpečnost Evropy můžeme ovlivnit tím, že se budeme starat o bezpečnost v rodině, na pracovišti, ve svém okolí, v obci ve které žijeme a potažmo v zemi a v Evropě, ve které žijeme.

Začněme malými krůčky naplňovat své ženské poslání pomáhat – pomáhat i odkrývat násilí v rodinách, kde žije agresor, pomáhat ženám, které jsou vystaveny jejich psychickému či fyzickému tlaku, zasaďme se o to, aby byla skutečně správně naplňována sociální politika státu. Pojďme být více slyšet, když se jedná o tak důležité věci jako je zákon o rodině, kdy nám všem musí jít o to, aby bylo vždy na prvním místě prosazováno hledisko zájmu dítěte a jeho potřeb. Pojďme podpořit zákon o možnosti zkrácení mateřské dovolené s možností rozvržení celého rodičovského příspěvku na dobu takovou, která vyhovuje matce, a to i do kratšího období, dle potřeb rodiny. Jsou zde maminky, které si přejí zůstat na mateřské dovolené delší dobu a jsou zde maminky, které se chtějí vrátit dříve do práce, a to z různých důvodů. Ale je to jejich volba a společnost by ji měla respektovat.

Máme před sebou mnoho cest, mnoho práce při navrhování variant řešení, mnoho problémů, které je třeba odkrývat, diskutovat, ovlivňovat a prosazovat.

Zkusme tedy změkčit naši politickou hladinu, vnést do politického (většinou mužského) vidění světa trochu ženského pohledu! I kdyby se nám to podařilo jen trochu, věřím tomu, že naše společnost to potřebuje. Vytvořily bychom tím zdravější a snad i lepší základ našeho „světa“ pro naše děti, vnoučata, pro všechny, na kterých nám záleží, které milujeme.

Antonie Šaldová

předsedkyně MO ČB TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme