Poslanci odebrali 30 milionů prezidentské kanceláři. Peníze půjdou mládeži

21. 10. 2022
Sněmovna při hlasování odebrala 30 milionů korun prezidentské kanceláři. Koaliční poslanci prosadili snížení výdajů na lesní hospodářství. Motivací bylo odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka za manipulací se zakázkou v Lánské oboře. Peníze Sněmovna převedla na protidrogovou politiku a na podporu mládežnických spolků.
Ministr financí Zbyněk Stanjura s návrhem souhlasil, i když jeho úřad byl proti. Změnu nedoporučil ani sněmovní rozpočtový výbor, proti byli při hlasování ve Sněmovně pouze poslanci opozičních hnutí ANO a SPD, i když šéf druhého z hnutí Tomio Okamura sliboval podpořit všechny poslanecké úpravy rozpočtu.
K návrhu na úpravu rozpočtu prezidentské kanceláře, který předložil Šimon Heller, se připojili také Jakub Michálek, Pavel Klíma, Pavel Žáčeka Ondřej Lochman.
„Poslanecká sněmovna tímto návrhem reaguje na to, že ředitel Lesní správy Lány byl pravomocně odsouzen za manipulaci veřejné zakázky, a navzdory tomuto rozsudku ve své funkci setrval. Sněmovna nemůže přehlasovat milost prezidenta republiky, může ovšem alespoň odejmout odsouzenému řediteli rozpočet na realizaci kapitálových výdajů,“ zdůvodnili koaliční poslanci návrh, jímž výdaje na lesní hospodářství prezidentské kanceláře snížili zhruba o dvě třetiny.
Z celkové částky se 12 milionů korun přesunulo do rozpočtu úřadu vlády na program protidrogové politiky, zbývajících 18 milionů korun dostalo ministerstvo školství na podporu činnosti mládeže. Změnu schválilo v dílčím hlasování 85 ze 160 přítomných poslanců.

Zdroj: iDnes.cz

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme