Pokud nebudeme spolu se svými spojenci bránit svobodu, hrozí nám cesta na Východ

20. 11. 2015

Situace je vážnější, než si dokážeme připustit. Nikoliv Francie, ale Evropa je na počátku války, aniž by to chtěla a byla na to připravena. Nedojde-li k okamžitému zásahu evropského společenství, bude to v evropském prostoru válka dlouhodobá, nekonveční a partyzánská a bojiště si bude vybírat nepřítel. Následky mohou být fatální pro celou Evropu. Je smůlou Francie, že tzv. Islámský stát považuje za centrum evropské civilizace Francii a Paříž, nikoliv třeba Brusel. Pro radikální islamisty je Paříž symbolem toho, co vyznáváme i my a co chtějí zničit. S nadsázkou lze říci, že v Paříži se bojuje za Prahu.

Musíme si přiznat, že Evropa zaspala a nezbývá, než reagovat jednotně a okamžitě. Nelze očekávat, že se IS postupně rozloží zevnitř, jak tomu bylo u jiných extremistických organizací včetně Al-Kajdy. IS se totiž za tiché asistence zbytku světa na rozdíl od nich institucionalizoval, fanatickou ideologií je schopen udržovat aktivitu a disciplínu svých přívrženců a využívat jejich rozsáhlé infiltrace ve vyspělých evropských zemích, která je neblahým důsledkem neřízené politiky tzv. multikulturalismu.

Obávám se, že pro úder na centrum IS nelze čekat na mandát Rady bezpečnosti OSN. Ukazuje se, že některé státy zejména arabského světa z různých důvodů í okamžitý zásah pravděpodobně nepodpoří. Evropa musí ve svém zájmu za případné spolupráce velmocí převzít odpovědnost za rychlé řešení sama.

Nechce-li Česká republika ztratit v této vypjaté době tvář a důvěru zbytku evropského společenství, je její povinnost í bezodkladně se přihlásit ke všem závazkům vyplývajícím z její účasti v NATO a v Evropské unii a poskytnout Francii, NATO a EU okamžitou civilní i vojenskou pomoc, jestliže o to bude požádána, i za cenu případných ztrát. V opačném případě nám hrozí cesta zpět, na Východ.

Ladislav Novotný

předseda MO TOP 09 Tábor

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme