Písku se daří čerpat dotační prostředky

25. 8. 2014

Problémy při čerpání dotací, ať už ze strany státu či obcí a měst, jsou tématem, o kterém často informují různá média. Písku se ale naopak dařilo, a to i díky kvalitní práci odváděné odborem rozvoje, investic a majetku města. Pokud bychom nezapočítávali dotaci ve výši zhruba 60 miliónů korun na projekty IPRM, konkrétně revitalizaci sídliště Portyč, která byla přiznána už v roce 2009, a v současnosti se realizuje, získalo město Písek v tomto volebním období dotace ve výši cca 88,5 miliónu korun.
Na řadě projektů se pracuje, nejaktuálněji rada města posvětila výsledky výběrového řízení na 2. etapu instalace stožárů veřejného osvětlení na cyklostezce Písek – Smrkovice. Do října by měl být osvětlený už celý úsek. Její výstavbu spolufinancovaly i evropské prostředky z ROP NUTS II Jihozápad, a to ve výši 85% z uznatelných nákladů.
Mezi jeden z největších projektů, který zvýší turistický potenciál našeho města, bych určitě zařadil projekt expozice sladovnictví. 15 miliónů korun z ROPu, což je maximální dotace, která byla určena na jednu žádost, nám pomůže s rekonstrukcí středové části objektu Sladovny i přípravnými pracemi, které podstatně zlevní opravu i zbylého křídla. Projekt počítá s vytvořením expozice, která připomene návštěvníkům zaniklou tradici píseckého sladovnictví a představí zrenovované původní zařízení, díky němuž je objekt unikátní technickou památkou.
Úspěšní jsme byli, a to i díky práci mé kolegyně radní Petry Trambové (TOP 09), i s žádostí o dotaci z ROPu na regeneraci populární říční plovárny U Svatého Václava. Ta činí 4,8 miliónů korun.
Nespoléhali jsme však jen na evropské dotační programy. Tentokráte od ministerstva pro místní rozvoj jsme získali 4 milióny korun na 2. etapu regenerace panelového sídliště Jih. Státní zemědělský intervenční fond zase přispěl 1,2 miliónů korun na zatraktivnění a zabezpečení živcového lomu v Píseckých horách.
Finanční prostředky z dotačních programů bychom chtěli čerpat i nadále. S cíli připravovaného regionálního operačního programu by mohl korespondovat například projekt modernizace písecké knihovny. Její stěhování do důstojnějších prostor objektu bývalé školy J. A. Komenského v zastupitelstvu prosadil můj kolega Rudolf Tyll (TOP 09). Najít dotační prostředky bychom chtěli i na zástavbu proluky naproti budovy pošty.


Josef Knot (TOP 09)
místostarosta města Písek


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme