Písek bude mít vlastní cyklověž. Vejde se 118 kol

7. 12. 2021

Ve městě by mohla vyrůst cyklověž, kde budou moci lidé bezpečně parkovat svá kola. V současnosti mají cyklisté k dispozici jen stojany. Záměr výstavby modulového samoobslužného skladovacího systému s kapacitou 118 kol schválili radní na svém posledním jednání. 

Město teď musí vytypovat lokality, které by byly pro umístění cyklověže vhodné a jsou zároveň v komfortní docházkové vzdálenosti od centra. Cena této více než 11 metrů vysoké stavby by se měla pohybovat kolem 16 milionů korun bez DPH. Část nákladů by mohla pokrýt dotace. 

„V Písku není dostatečná síť stojanů, to vede k tomu, že lidé odstavují svá kola u dopravních značek, laviček či hromosvodů. Nemají ani možnost schovat kolo při nepřízni počasí. V sezóně do Pískupřijíždějí větší skupiny cykloturistů, kteří potřebují kola někam odložit, aby mohli navštívit památky nebo třeba restaurace,“ zdůvodnila potřebu cyklověže místostarostka Petra Trambová.

Projekt Biketower nabízí bezpečné uschování jízdních kol i elektrokol. Cyklověž je samoobslužný objekt. Odbavení jednoho kola zabere asi 25 vteřin a na bicyklu je možné nechat i příslušenství, třeba brašny. Za uložení kola na den by cyklista zaplatil pět korun. Uvažuje se také o tom, že by cyklověž posloužila v zimě jako bezpečná úschovna pro jejich kolo. V blízkosti cyklověže by mohla vzniknout například i veřejná pumpička nebo nabíjecí boxy pro elektrokola. Střecha věže pak může být vybavena fotovoltaickými panely, které snižují energetickou potřebu objektu.

Jana Urbanová

Zdroj: Písecký deník, 4. 12. 2021

Štítky
Osobnosti: Petra Trambová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme