Niedermayer: Je třeba se vrátit k debatě o přijetí eura a vést ji odpovědně

19. 10. 2015

Europoslance doprovodili ho poslanci za TOP 09 Leoš Heger a Zdeněk Bezecný, krajský předseda Tomáš Bouzek a místopředseda Pavel Klíma.

„Má přijmout Česká republika euro?“ Téma, které v současnosti zatlačují do pozadí především otázky bezpečnosti a uprchlická vlna. „K debatě o přijetí eura je ale třeba se vrátit – a vést ji opravdu odpovědně. Domnívám se, že struktura naší ekonomiky a dosažené přiblížení k zemím eurozóny dělá z přijetí eura atraktivní možnost. Pokud se Evropa bude vyvíjet tak, jak se zdá, do konce dekády bychom mohli euro přijmout. Záleží na odvaze dnešní vlády. Nejde totiž dominantně o ekonomické, nýbrž silně politické rozhodnutí, které ale má ekonomické důsledky,“ je přesvědčen bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermeyer.

S tím souhlasí i Pavel Klíma, předseda TOP 09 Táborsko. „Slova Luďka Niedermayera potvrdila nechuť současné vlády byť jen debatovat o otázkách u lidí ne příliš oblíbených. Přičemž k přijetí eura jsme se zavázali v přístupové smlouvě k EU, nyní se často téma používá ke strašení lidí. Jak symptomatické i pro ustrašené postoje při řešení uprchlické krize.“

Že otázka přijetí eura veřejnost značně rozděluje z důvodu malé osvěty, bylo patrné i na otázkách publika.

Video z besedy zde:

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme