Na náměstí ubudou automobily

7. 2. 2022

V Českých Budějovicích auta ustoupí chodcům. Změny začnou platit už na jaře, centrum nebude sloužit jako zkratka.

Od dubna či května přestane náměstí Přemysla Otakara II. v ČeskýchBudějovicích fungovat jako zkratka pro řidiče ve směru od Sadů na Mánesovu ulici. Na severní straně náměstí, mezi Kanovnickou a Krajinskou, už nebudou parkovat auta a zčásti je tam nahradí stromy a květiny.

To jsou dvě nejzásadnější úpravy, které schválilo vedení města. Je jasné, že řidiči by ihned začali hledat jinou cestu jádrem města. Z tohoto důvodu také otočí jednosměrku u Biskupského gymnázia a ta povede směrem do ulice Karla IV. Nově pak bude jednosměrka v Biskupské ulici mezi Zátkovým nábřežím a Širokou. Jako doposud má fungovat zásobování a stejně tak se musí auty do centra dostat tamní obyvatelé; i to bude ošetřené.

Průjezd centrem už byl před více než šesti lety omezen. Opatření však vydrželo jen několik měsíců a pak se po kritice části obyvatel vše vrátilo do původního stavu. S tím už se nyní nepočítá. „Náměstí by nemělo fungovat jako kruhový objezd a centrum nemá být zaneřáděné auty. Bylo tady už několik pokusů o zklidnění a loni jsme měli k dispozici studie společnosti Mott MacDonald, ale tehdy se ještě nepodařilo najít shodu. Až nyní jsme se posunuli ke konkrétním krokům,“ reagoval náměstekprimátora Tomáš Bouzek.

On byl tím, kdo na jednání rady navrhl ještě zrušení parkování na severní straně. Navíc v další fázi má vedení města uvolnit k parkování stranu náměstí u radnice, a to především pro rezidenty a abonenty. Zůstat má jen pár míst před radnicí včetně stání pro handicapované.

Ve hře jsou v příštích letech i další změny. Přibýt by měly plnohodnotné pěší zóny, třeba v Krajinské. Na vjezdu budou v silnici vysouvací sloupky, které umožní vjezd jen oprávněným osobám. Už od Sadů by se kolem katedrály, severní části náměstí, Hroznové, Krajinské, směrem na Piaristické náměstí a Sokolský ostrov a zpět k divadlu táhla velká oblast, kde by měli jasnou přednost pěší.

Náměstek primátora Juraj Thoma zmínil, že severní část náměstí bez aut bude sloužit více jako místo pro výstavy a další kulturně-společenské akce. Na celkové úpravy v centru budou muset reagovat a přizpůsobit se jim i pořadatelé akcí, jako jsou třeba adventní či jarní trhy. MHD bude místem i nadále projíždět, stejně tak se tam dostane zásobování. „Tři roky jsme se dohadovali a konečně máme návrh. Budeme k tomu mít i vysvětlující kampaň,“ upozornil.

Přibude také zeleň ve velkých nádobách. Některé tam byly už letos. „Náměstí doplníme o šestnáct velkých kontejnerů se stromy a sedmnáct s květinami,“ upřesnil náměstek primátora Ivo Moravec s tím, že tuto část zaplatí Teplárna České Budějovice. Vše má být umístěné tak, aby to nenarušovalo pohledy na dominanty, jako jsou Samsonova kašna či Černá věž. Přibudou i nové lavičky. „Hrozné kolostavy, které jsou ve vnitřní části, nahradíme jinými. Odstraníme betonové odpadkové koše, nové budou jen po obvodu,“ sdělil Moravec. Není vyloučené, že kromě severní a západní strany časem ubudou na náměstí další parkovací místa.

Koukněte na program KDU-ČSL a TOP 09 - Společně pro Budějovice.

Lukáš Marek

Zdroj: 5plus2, 4. 2. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme