Městu nejde jen o vymáhání pohledávek, ale i o předcházení jejich vzniku

10. 3. 2013

„Máme za sebou měsíc spolupráce s Celním úřadem pro Jihočeský kraj na vymáhání pohledávek, které magistrátu města vznikají v rámci přenesené působnosti státní správy. Dohodu jsme podepsali na základě novely zákona č 99/1963 Sb., občanského soudního řádu, která znamenala pro magistrát města změny ve způsobu provádění exekucí. Právě využití celní správy se pro město, ale i jeho dlužníky stalo výhodnější, než je tomu v případě soudního exekutora. Při využití exekutora bývají náklady na vymáhání ve značném nepoměru k vymáhané částce“, přibližuje změnu předsedkyně finančního výboru zastupitelstva Petra Šebestíková (TOP 09).
 A jedná se o nemalé prostředky. „Město eviduje v přenesené i samostatné působnosti na 22 540 dlužníků, kteří dohromady dluží cca 73 a půl miliónů korun. Největší pohledávky představují poplatky z komunálního odpadu a dopravní přestupky, v obou případech přesahují 16 miliónů korun,“ informuje Petra Šebestíková.
Městu však podle ní nemá jít jen o vymáhání pohledávek, ale i o předcházení jejich vzniku. „Prevence je nezbytná. Navrhli jsme proto, aby každý, kdo se uchází o pronájem městského majetku, musel prokázat, že městu nic nedluží. A nese to své ovoce. Konkrétně zájemce o pronájem zahrádky zjistil, že dluží za poplatky za komunálníí odpad, a zaplatil je,“ dodává Petra Šebestíková.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme