Lávka přes Otavu už je otevřená

23. 6. 2021

Lávka přes městský ostrov, která je oblíbeným místem pěších i cyklistů při cestě z jednoho břehu řeky Otavy na druhý, je opět otevřená. Během čtyřměsíční rekonstrukce dostala nový kabát. Zhotovitelská firma vyměnila pochozí fošny mostovky, poškozené ocelové nýtované prvky a opravila ložiska mostní konstrukce. Součástí akce bylo také přeložení veškerých sítí vedoucích podél lávky.

„Velký přínos je, že na boční straně lávky už není nevzhledný kastlík, kde byly uloženy sítě a držel se tam nepořádek. Lávka působí vzdušněji a bude se i lépe čistit,“ upřesnil místostarosta města Petr Hladík. Ocelová konstrukce byla zároveň otryskána a nově natřena. Nové je také osvětlení i zábradlí v okolí lávek a na rampě vedoucí na ostrov. Během rekonstrukce se ale objevily komplikace, které práce protáhly o dva týdny.

„Když se začalo, panovaly velké mrazy, takže byl problém s překládkou sítí. Poté se také objevila prasklina betonového mostku přes Mehelnický potok, který se musel extra zpevňovat a vyztužovat,“ dodala místostarostka Petra Trambová. Celá akce vyšla na téměř 30 milionů korun bez DPH. Rekonstrukci lávky realizovala firma Metrostav. Na ostrově, přes který lávka vede, bude také opět fungovat restaurace. „Zatím je v provozu jen venkovní stánek, kde budeme grilovat a prodávat nápoje. Samotnou restauraci otevřeme až 28. června, protože musíme vše připravit. Oprava lávky nám totiž neumožnila zásobování,“ řekl provozovatel restaurace Michal Polodna, který už se opět těší na zákazníky.

Zdroj: Písecký deník, 22. 6. 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme