Knot: Úspory energií zajistí chytrá aplikace

16. 7. 2016

Koncepce Smart Písek má další přírůstek: pilotní energetický portál města.

„Tento portál zajistí průběžné sledování stavů spotřeb tepelné energie, plynu, vody i elektrické energie. Navíc umožní sledovat zpětný vývoj i předpokládanou spotřebu v závislosti na teplotě, vlhkosti i plánovaného stavu využití budov,“ vysvětlil místostarosta Josef Knot (TOP 09).

„Chytrý“ energetický portál však toho umí mnohem víc. „Přidanou hodnotou předloženého pilotního projektu je generace stavu úspor, taktéž zajištění transparentnosti spotřeb a zpřístupnění vybraných statistických dat formou open data široké veřejnosti, to vše po jednotlivých budovách či jako souhrn budov,“ doplnil místostarosta.

K projektu se připojila i společnost ENESA, která poskytuje Písku energeticky úsporná opatření metodou EPC, a to na všechny školské objekty města. Ta na své náklady zajistí zřízení systémového rozhraní pro energetický portál.

Plány tohoto typu jsou podporovány ministerstvem pro místní rozvoj ČR a ministerstvem životního prostředí. „Lze předpokládat, že na další provoz tohoto projektu, či dokonce i na jeho zřízení (financování ex-post) poskytne stát dotační prostředky,“ dodal Josef Knot.

Martin Volný

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme