Knot: Písek se zapojil do programu HORIZON 2020

23. 9. 2016

Písek byl včera v belgické Lovani oficiálně přizván k účasti na připravovaném projektu „Smart Cities and Communities lighthouse projects“ v rámci evropského programu HORIZON 2020. V Lovani jsem zastupoval za Písek já, co by místostarosta města.   

Program HORIZON 2020 je největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 - 2020. A konkrétně výzva, do které se Písek dnes zapojil, si klade za cíl podpořit projekty, které v praxi integrují chytré objekty, chytré sítě a uložení energií, přinášejí rozvoj elektromobility a chytré nabíjecí infrastruktury, aplikují nejnovější ICT řešení a prosazují energetickou efektivitu s využitím velkých podílů obnovitelných zdrojů. Cílem je vytvoření takové městské infrastruktury a služeb, které budou orientované na občany a umožní jim aktivně se zapojit.

Písek oslovilo norské město Trondheim, které jako „vedoucí partner“ konsorcia měst Trondheim, belgické Lovaně a italské Padovy navrhlo zapojení Písku jako tzv. „Follower City“ do připravovaného projektu pro grantovou výzvu SCC-1-2016-2017 „Smart Cities and Communities lighthouse projects“.        
Naší rolí jakožto Follower City, tedy určitého následovníka, bude aplikovat jednotlivá chytrá řešení v praxi a ověřovat je, zapojení Písku považuji za výrazné ocenění jeho pokroků v oblasti chytrého města. Zatím je v ČR do celoevropských vlajkových projektů zapojena pouze Praha a Brno. Zapojení Písku by bylo značně prestižním krokem, který by pomohlo udržet pozici Písku jako vlajkového města Smart City pro města středí velikosti v ČR.    
Město Písek tak má šanci za evropské prostředky dosáhnout na drahé, ale efektivní chytré technologie. Dotace pro neziskové subjekty i města je ve výši 100%, jinak je míra podpory 70%. Evropská komise i naše konsorcium předpokládá, že předložené projekty konsorcií budou v rozsahu až 18 milionů EUR, to je v přepočtu asi 486 miliónů korun.

Josef Knot

místostarosta Písku

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme