Klíma: Středních škol je hodně, žáků málo

22. 2. 2018

V Královéhradeckém kraji zažívají poprask. Rozhodli se konečně říznout do nadbytečné kapacity středních škol. Od července jich z rozhodnutí tamních krajských zastupitelů 21 sloučí a zároveň sníží o 1987 nadbytečnou nabídku míst na středních školách. Těch tam bylo v minulém školním roce 9278, vycházejících žáků však jen 4158. Redukční vlna bude na východě Čech už druhá od roku 2007 a kraj od ní nehodlá ustoupit ani po vlnách protestů a peticí. V Jihočeském kraji jsou čísla ještě horší, ale odvaha k radikálnímu řezu chybí. Zde je na středních školách dokonce 10 000 míst a v devátých třídách momentálně 4795 žáků.

Krajští náměstci pro školství z ČSSD a KSČM si celé dlouhé roky problém nadměrné kapacity na středních školách přehazují jako horký brambor - když už se nějaké školy sloučily, maximálně tam ušetřili jednoho ředitele a tomu zbylému přibyli zástupci. Podařilo se vyprázdnit některé budovy, s nimiž si ale jejich majitelé teď neví rady, například v Písku zeje po spojení obchodní akademie a zemědělské školy budova přímo vedle radnice prázdnotou. Tyto optimalizační kroky však zjevně nevedly k tomu, aby ubyla kapacita středních škol. Počet 10 000 míst na 5000 žáků je už nejméně desítku let stále stejný. A stále se mluví o tom, že je třeba tuto kapacitu udržet, než se objeví silnější demografické ročníky. Kolik to mezitím stálo, nikdo nepočítá. 

Za daného systému každý žák ví, že se na nějakou střední školu dostane, ty se o něj dokonce přetahují. Čtyřkaře školy berou na maturitní obory - teprve státní maturita nastavuje některým školám a rodičům zrcadlo, že tudy cesta nevede. To když dítě maturitu několikrát neúspěšně zopakuje a skončí bez ní. 

Na vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Hanu Šímovou jsme se proto obrátili s dotazy, zda se nechystá Jihočeský kraj rázné řešení z východu Čech následovat. Zde jsou odpovědi. 

Kolik míst na středních školách je v Jihočeském kraji? 

Střední školy každoročně zveřejňují v Atlase školství a následně na svých webových stránkách počet nabízených míst pro jednotlivé obory vzdělání a formy vzdělávání, činí takto téměř s ročním předstihem. Škola může otevřít pouze ty obory, které má zapsány a povoleny v rejstříku škol a školských zařízení a nesmí překročit kapacitu oboru, ani kapacitu školy, uvedenou v rejstříku. Střední školy nabízí každý rok žákům devátých ročníků základních škol podle Atlasu školství zhruba 10 000 míst v různých oborech vzdělání v denní formě vzdělávání.

Kolik žáků vyjde ze základních škol v Jihočeském kraji letos v červnu?

Ve školním roce 2017/2018 je v devátých ročnících běžných i speciálních tříd 4 795 žáků. Do 1. ročníků středních škol však vstupuje vyšší počet žáků, nejen žáci z 9. tříd základních škol.

Hodlá kraj rovněž podniknout nějaké kroky ke snížení počtu míst na středních školách?

V roce 2014 došlo ve středních školách zřizovaných Jihočeským krajem k revizi kapacit škol a kapacit oborů a na základě toho byly kapacity dány do souladu s hygienickými a stavebními předpisy. Kapacita školy vyjadřuje optimální stav naplněnosti dané školy při dodržení všech platných předpisů a legislativních opatření. Je v kompetenci ředitele školy, aby při realizaci činností, které vyplývají z poslání školy, zajistil plnění těchto předpisů a nedopustil ohrožení zdraví a zdravého vývoje svěřených osob a zaměstnanců. Školy musí mít v rámci kapacity oborové nabídky manipulační prostor pro zachování její pestrosti v důsledku potřeb trhu práce. Nelze tedy, aby nabízená kapacita škol přesně odpovídala počtu žáků z 9. tříd, a to ani z pohledu kraje. Jihočeský kraj je svou rozlohou druhý největší v republice a tudíž vedle početní kapacity musí zajistit i hledisko dopravní a sociální obslužnosti v rámci vzdělávací nabídky.

 

Na stejné téma jsme se dotázali i předsedy výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost kraje, neboli školského výboru krajského zastupitelstva. Tím je ředitel Základní školy v Malšicích Pavel Klíma (TOP 09). Souhlasí s tím, že s dvojnásobným převisem počtu míst na středních školách nad počtem vycházejících žáků nelze vlastně nic dělat?

Dokud jsem se na věc díval z pohledu ředitele školy, viděl jsem to podobně. Že ten převis je obrovský. Teď mám ale podstatně víc informací a tak jednoduše už to nevidím. Jihočeský kraj má z krajů nejřidší osídlení, kraj se snaží udržet dostupnost středních škol i pro obyvatele okrajových regionů. Navíc vidíme, že silnější demografické ročníky už se nám na základních školách posunuly na druhý stupeň. Jde tedy jen o několik let, než tu větší kapacitu zas můžeme potřebovat. Neradi bychom dopadli jako při unáhleném rušení mateřských škol, které teď zas chybí. 

Především si ale myslím, že nový způsob financování škol, ve kterém už nebudou dostávat peníze na hlavu žáka, ale na počet tříd, dá ředitelům škol do ruky nástroj, aby nemuseli mít nutně třídy naplněné na maximum, nemuseli brát za každou cenu i čtyřkaře. Měl by tím skončit takzvaný samonasávací efekt. 

Ředitel střední školy pak dostane na třídu stejně peněz, ať v ní bude mít 17 nebo 25 žáků. Ano, vedlo by to k tomu, že bude muset jednoho nebo dva učitele propustit. Tento systém měl běžet už od 1. ledna 2018, bohužel byl o rok odložen. Zda to pomůže, to jsem sám zvědav. 

Vzhledem k osídlení kraje a rozložení středních škol nejsme pro, aby se rušily školy. Jejich síť bychom chtěli zachovat, aby zůstaly dostupné ve všech regionech. Zabýváme se ale úvahami, které obory ve kterých školách redukovat. Umím si představit, že určitého oboru škola otevře jen jednu třídu místo dvou a tím se celková kapacita sníží. 

Souhlasil bych s tím, že dosavadní optimalizace se v Jihočeském kraji příliš nepovedla. 

Milena Kolářévá

Jihočeské týdeníky

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme