Klíma: Očkování žáků? Nechal bych to na rodičích

10. 8. 2021

Ačkoli se někteří ředitelé škol chystají s koncem prázdnin apelovat na žáky, aby se nechali očkovat, oslovení zřizovatelé škol se do propagace důsledněji pouštět nechtějí. Rozhodnutí je na rodičích, uvádí.

Ve Slaném zájem o očkování dětí proti covidu-19 radnici překvapil. Ale příjemně. Kvůli velkému počtu registrovaných tak bude místní očkovací centrum vyčleněno 9. a 11. srpna pouze pro děti.

„Snažíme se tímto způsobem vyjít vstříc rodičům, aby ti, kteří mají zájem, mohli nechat své děti co nejdříve naočkovat,“ říká starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

V tomto ohledu zafungovala i výzva ředitele slánského Gymnázia Václava Beneše Třebízského, který zajistil pro žáky možnost se nechat naočkovat bez nutnosti registrace nebo čekání na vakcínu, pokud o očkování projevili zájem. Starosta Hrabánek iniciativu vítá, ale město jako zřizovatel základních škol v tomto ohledu žádné další kroky podnikat neplánuje.

„Když jsme v únoru ve Slaném otevírali očkovací centrum, naší hlavní motivací bylo co nejvíce usnadnit cestu k vakcíně všem, kteří o ni mají zájem. A tím se řídíme i nadále,“ dodává starosta Hrabánek.

Ještě snazší mají cestu k očkování někteří žáci v Tachově. Kvůli rekonstrukci místní polikliniky se očkovací centrum přesunulo v době prázdnin přímo do jedné z tamních základních škol.

„Domluvili jsme se na tom s městem a Léčebnými lázněmi Konstantinovy Lázně, které očkování organizují. Rádi jsme pomohli. Sami chceme, aby ta možnost v Tachově byla. A když k tomu máme ve škole zázemí, tak proč se do toho nepustit,“ říká ředitel tachovské ZŠ Zárečná Zdeněk Hnát.

Navzdory tomu, že žáci i rodiče o možnosti nechat se očkovat v létě přímo ve škole věděli od června, zájem to příliš nevzbudilo.

„Informaci všichni dostali ještě před koncem školního roku. Když jsem se ale zajímal o to, jaký je mezi mládeží zájem o očkování, tak ne moc velký,“ dodává Hnát.

Očkování dětí od 12 let proti covidu-19 doporučila také Česká vakcinologická společnost. Prospěch podle odborníků převyšuje rizika případných nežádoucích účínků. Tímto způsobem se chystá apelovat na své žáky i ředitel Gymnázia Jakuba Škody v Přerově Jan Raška.

„Na propagaci očkování pracuji ve spolupráci s Ústavem imunologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Koncem prázdnin pak začnu s informační kampaní mezi žáky. Budu apelovat na to, aby se co nejvíce žáků nechalo naočkovat, protože je to podle mě jediná možnost, jak epidemii porazit,“ vysvětluje Raška.

Kraje to nechávají na rodičích

Na rozdíl od některých ředitelů ale kraje jako zřizovatelé středních škol žádnou výraznější propagaci očkování mezi žáky a studenty nechystají. Ačkoliv je jasné, že vyšší proočkovanost může zabránit tomu, aby se ve větším měřítku školy znovu na podzim uzavíraly.

„Mám k tomu samozřejmě svůj osobní názor, že očkování je cesta z epidemie, ale v případě dětí bych to skutečně nechal pouze na rodičích,“ myslí si náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství Pavel Klíma (TOP 09).

„Budeme apelovat nadále hlavně na pedagogy, aby se neváhali očkovat, pokud to ještě neudělali,“ dodává radní pro školství Karlovarského kraje Jindřich Čermák (Piráti).

Zdroj: Seznam zprávy, 6. 8. 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme