Klíma: Jsme proti zařízení na likvidaci plastů

12. 4. 2016

Zastupitelé v Malšicích na Táborsku včera jednali o projektu depolymerizační linky v Maršově. Při svém rozhodování, zda dát zařízení na likvidaci plastů zelenou, nebo projekt poslat k ledu, se mohli opřít o výsledky ankety, s kterou se vedení obce obrátilo na občany.

„Ankety se v Maršově ze 101 voličů zúčastnilo 54 a 24 hlasovalo pro linku a naopak proti jich bylo 30,“ uvedl Pavel Klíma, zastupitel a kandidát na senátora za TOP 09.

Přestože občané výstavbu zamítli, dali zastupitelé prostor investorovi, aby svůj záměr obhájil.

„Nechceme, aby v našem rozhodování hráli roli emoce, a proto jsme se vedle postoje občanů chtěli opřít i o fakta. Investor ale nebyl schopen blíže vysvětlit svůj záměr, upřesnit typ zařízení či konkrétně definovat vstupy a výstupy. Naše hlasování proto mělo jednoznačný výsledek, všichni zastupitelé byli proti,“ popsal jednání Pavel Klíma a dodal: „Investor nás ještě chtěl přesvědčit tvrzením, že je to šance pro region a že můžeme být příkladem pro ostatní obce. S tou větou lze souhlasit. Příklad ale může být i negativní a já nechci, aby náš městys byl právě takovým odstrašujícím příkladem.“

Je třeba dodat, že v Malšicích se již vyrovnávají s jednou ekologickou zátěží v podobě těžby bentonitu. Společnost přitom chce těžbu ještě rozšířit. „Připouštím, že svou roli mohla sehrát i špatná zkušenost z jednání s těžaři,“ uzavřel Pavel Klíma. 

Petra Šebestíková

Krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme