Jihočeská města mění brownfieldy

7. 12. 2022
Řada jihočeských měst řeší problém s chátrajícími objekty nebo areály. Hledání nového využití ale často komplikují soukromí vlastníci. V Českém Krumlově nebo Táboře v nich staví nové bytové domy. 

Zakázaný vstup, vymlácená okna, chátrající schodiště a fasáda zarůstající křovím. Takové jsou jen některé z poznávacích znaků takzvaných brownfieldů, které svou nevzhledností a nebezpečností trápí vedení řady jihočeských měst.

Najít pro takové areály nové využití bývá složité a finančně náročné. Vše navíc komplikují soukromí majitelé, kteří často nemohou s radnicemi najít společnou řeč.

Starosti s brownfieldy mají i města, která jejich osud nemusí probírat se soukromými majiteli. Možností, jak s opuštěnými objekty naložit, je spousta a zástupci radnice málokdy sdílejí stejnou vizi. Například v Písku v bývalých kasárnách nejprve plánovali nový plavecký bazén, nyní v něm město chystá novou obytnou čtvrť.

„Momentálně projektujeme infrastrukturu pro vstup do areálu a chtěli bychom v něm vybudovat přibližně 400 bytů,“ uvedla první místostarostka Petra Trambová.

V Písku však stále není vyřešená otázka plaveckého stadionu a část zastupitelů stále prosazuje jeho umístění v areálu kasáren. Je tak možné, že se v budoucnu vše ještě změní.

Kasárna ale nejsou v Písku jediným chátrajícím areálem. Vedení města chce zrekonstruovat bývalou vodárnu, kde by měl vzniknout vodácký kemp a sportovní hala. 

„Na první etapu projektu již máme vydané pravomocné stavební povolení. Pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom se do prací pustit už příští rok,“ řekla Trambová.

Tomáš Souček

Zdroj: Impuls

Štítky
Osobnosti: Petra Trambová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme