Hromadění peněz na účtech není řešení

13. 2. 2013

Podle předběžných výsledků hospodařil Tábor v roce 2012 s příjmy 938 mil. Kč, výdaji 871 mil. Kč. Přebytek hospodaření byl tedy mimořádných 67 mil. Kč. Největší podíl tvoří úspory v provozních výdajích, kdy se oproti upravenému rozpočtu spotřebovalo o celých 44 mil. Kč méně. Po tomto výčtu by se dala diskuze ukončit konstatováním, že v Táboře vládne "Rada rozpočtové odpovědnosti", a že je vše v pořádku. Nicméně, tak jednoduché to zase není.

V ČR probíhá hospodářská deprese, HDP neroste, úrokové sazby ČNB jsou na nule, nezaměstnanost roste k 10%. Už od dob faraonů (sen faraona o sedmi tlustých a sedmi hubených kravách - viz Ekonomie dobra a zla Tomáše Sedláčka) platí, že v období hubených let bychom mohli a dokonce měli využít úspor let tučných. Co ale děláme u nás v Táboře? Vytváříme další a další přebytky, hromadíme finanční majetek a ukládáme ho na konta. Tam jen tak leží a odpočívá a jsme rádi, že se pod vlivem inflace snad nezmenšuje.

Takto už městu odpočívá několik set milionů korun (hádám, že se blížíme 400 milionům korunám). Takto ležící peníze nijak nepřispívají k zlepšování kvality života obyvatel Tábora. K tomuto účelu snad budou v budoucnu využity. Ale proč až někdy v budoucnu? Proč ne teď?

Když to trochu přeženu, tak si svět užívá blahobytu na dluh a Tábor sebemrskačsky šetří a odkládá svůj rozvoj na neurčito. Svět je ale v pohybu a kdo neinvestuje volné zdroje do rozvoje (a je celkem jedno jestli jste komerční firma, město nebo stát), ten nutně v tom závodě ztrácí.

Proč třeba nepodpoříme podnikatelské projekty se službami s vyšší přidanou hodnotou a tím i ekonomické prostředí v Táboře? Nebo proč neurychlíme rekonstrukci zanedbaných budov škol, revitalizaci sídlišť, proč neuděláme to či ono? Vždyť zásobník potřebných akcí je tak velký a nové nápady a potřeby se objevují snad každý den. V hubených dobách hromadíme hotovost a neuvolňujeme peníze do naší místní ekonomiky.

Zdá se, že tím důvodem je příliš opatrné finanční plánování plné rezerv a nepřesné finanční předpovídání. Jak jinak chápat, že 30.11.2012 byl očekávaný roční přebytek 12 mil. Kč a během prosince vyskočil o 50 mil. na oněch konečných 67 mil. Kč. Uznávám, jsou položky, které se obtížně odhadují. Například náklady na prosincovou zimní údržbu. Vedení města si dokonce zaslouží pochvalu v tom smyslu, že nedovolilo rychlé a neúčelné utracení volných prostředků těsně před koncem roku.

To ale neznamená, že je vše v pořádku. Nerad to říkám, ale výsledek hospodaření Tábora za rok 2012 není tak úplně dobrou zprávou.


Ing. Petr Krůček
Člen Rady a zastupitel města

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme