Hájíme zásady parlamentní demokracie

20. 9. 2013

V minulých volbách byla TOP 09 černým koněm pravice. Tentokráte je na této straně politického spektra mnohem větší tlačenice a hlasy pravicových voličů chce získat mimo ODS i KDU-ČSL, Babišovo ANO 2011, Okamurův Úsvit či Bobošíkové Hlavu vzhůru. Proč by měl volič upřednostnit právě TOP 09 a STAN?

Jasně voličům říkáme, že jsme stranou, která hájí zásady parlamentní demokracie a svobody. To je náš hlavní závazek a z toho vyplývá i naše větší odpovědnost, než jsme měli v roce 2010. Schyluje se k posunu doleva, když dokázal levici kolem sebe integrovat prezident Miloš Zeman, a TOP 09 vedená Karlem Schwarzenbergem chce vytvářet k tomuto bloku protiváhu.

V minulých volbách pravice na jihu Čech výrazně dominovala a ze třinácti mandátů získala osm. Z toho TOP 09 tři. Jaká je vaše představa o zisku poslaneckých křesel tentokrát?

Nebudu hovořit o celém pravicovém spektru, kde svůj boj povede i ODS. Za úspěch bych považoval obhájení tří mandátů z roku 2010, což nebude lehké, neboť se dá předpokládat, že v parlamentu bude zastoupeno tentokráte více malých politických stran a to přepočet mandátů ovlivňuje.

ODS tvrdí, že za současný propad jejích preferencí mohou i ústupky, které musela činit koaličním partnerům?

Vyjádření ODS jsou někdy až úsměvná. Hrdě se hlásí, že vláda byla úspěšná především v oblasti odpovědné rozpočtové politiky. To znamená na jedné straně nacházet úspory a na druhé zvyšovat nějaké příjmy. Jen tak lze docílit solidního výsledku. Vláda našla 70 procent na straně úspor a třicet na straně příjmů státního rozpočtu, což znamenalo i určité zvýšení některých daní. Nyní ODS říká, že by to šlo dělat jinak. Pokud se k tomuto úspěchu hlásí, je nutné se ale přihlásit i k cestě, kterou bylo tohoto úspěchu dosaženo.

Co považuje především za úspěch?

Myslím, že je nutné i připomenout, že koalice přebírala státní rozpočet s téměř šestiprocentním deficitem a nyní jsme bezpečně pod třemi procenty a to považuji za úspěch. Jsou ale i jiné věci, které lze určitě hodnotit pozitivně. Konkrétně mám na mysli nové rozpočtové určení daní, což mohou potvrdit i jihočeští starostové. Osobně považuji za přínos zákony, které se vyrovnávají, i když s prodlevou, s dobou nesvobody. Budu hájit církevní restituce a za důležité považuji i přijetí zákona o třetím odboji.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme