Gymnazisté mají jasno: kraj má řídit koalice PRO JIŽNÍ ČECHY

22. 9. 2016

Výborný výsledek zaznamenala koalice PRO JIŽNÍ ČECHY, kterou tvoří STAN, HOPB a TOP 09, ve Studentských volbách, které v úterý a ve středu uskutečnily na středních školách v celé České republice. Mezi jihočeskými studenty obsadila naše koalice druhé místo hned za celorepublikově nejúspěšnější stranou – Českou pirátskou stranou. Získali jsme 12,3% hlasů. Piráti obdrželi 13,96% a třetí ANO 2011 zaostalo se ziskem 9,2%. Mezi gymnazisty naše koalice PRO JIŽNÍ ČECHY dokonce dosáhla na příčku nejvyšší a zvítězila se 17,2%, o 1,5% zaostala na druhém místě Česká pirátská strana a o dalších 7,2% hnutí ANO 2011. Pokud by o volebním výsledku letos rozhodovali pouze účastníci Studentských voleb, do krajského zastupitelstva by se vůbec nedostali komunisté, ODS či ČSSD.

„Parádní úspěch naší koalice PRO JIŽNÍ ČECHY mezi jihočeskými středoškoláky je znamením, že se nynější či budoucí prvovoliči velmi dobře orientují v tom, kdo má jasnou představu a energii změnit náš kraj tak, aby z něj mladí lidé neutíkali do Prahy, ale aby se jim dobře žilo tam, kde vyrůstali. Věřím, že velká důvěra jihočeských středoškoláků se za dva týdny přenese i do skutečného hlasování a že se nám i díky jejich silné podpoře podaří zamezit pokračování krajské ‚vlády kubánského pomeranče‘, tedy komunistů a sociálních demokratů,“ říká lídr kandidátky PRO JIŽNÍ ČECHY Jiří Švec.

Ve Studentských volbách měli studenti možnost vyzkoušet si „nanečisto“ volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev. Volit mohli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. V Jihočeském kraji to bylo celkem 18 škol, na kterých volilo 1755 studentů. Vlastní volby se na školách konaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Podle jeho organizátora, obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, je cílem přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty, tak mezi studenty a jejich pedagogy. V neposlední řadě je jejich cílem také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách.

Martin Volný

Tiskový mluvčí koalice PRO JIŽNÍ ČECHY

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme