Gastro oborům chybí žáci

8. 2. 2022

Náměstek jihočeského hejtmana pro školství Pavel Klíma hodnotí proměny výuky na jihočeských školách.

Poslední dva roky byly silně poznamenané covidem. Očekáváte, že se situace postupně uklidní?

To si netroufnu předpovídat, musíme se se s tím zkrátka naučit žít. Mít jasná pravidla pro řešení covidových situací v ředitelně, sborovně, třídě. Školství muselo princip fungování absolutně změnit, vyučování bylo založené na osobním kontaktu. Musíme si v hlavě nastavit, že pandemie tu může být roky, že třeba opakování ročníku nic neřeší, protože nic nekončí.

Kdo na aktuální situaci nejvíce doplácí?

Samozřejmě žáci a studenti, prezenční výuka je nenahraditelná. Všichni už vidíme, že škola není pouze o vzorečcích a poučkách, ale o sociálních kontaktech, vazbách, modelech chování. Proto podporuji řešení, která omezí třídní karantény. A nezapomínejme na učitele, většina těch lidí jsou extroverti s bytostní potřebou kontaktu. Sám jsem učil 25 let, tohle nesmíme podceňovat.

Nezasloužili by si učitelé v tuto chvíli odměny za jejich úsilí?

Malé učitelské platy už naštěstí nejsou téma, pokud někde odměňování vázne, je to problém vedení školy. Věřte mi, že o peníze často ani nejde, mnozí jsou na hraně svých kapacit. Musím poděkovat i ředitelům, kteří nyní řeší nové výzvy: od zajištění online výuky, kterou snad všichni zvládáme, problémy s hybridní výukou nebo testování a následné trasování. Takový je denní chléb ředitelů škol.

Hodně se v této souvislosti zvýšil zájem o zdravotnické obory. Ukazuje se, že jsou kapacity těchto škol nedostatečné?

S řediteli jihočeských zdravotních škol jsme to konzultovali. Shodli jsme se, že není důležité kapacity navyšovat, reálně jde do praxe malá část absolventů. Většina odchází studovat vysokou školu nebo mimo obor. Profil absolventa totiž ne úplně odpovídá požadavkům z nemocnic.

Jaké obory naopak chybí?

Rádi bychom zvýšili zájem o gastro obory. Současná kapacita není úplně využitá, připravujeme proto kampaň pro zvýšení zájmu žáků devátých ročníků. Jsme region, který se o turismus, hotelnictví a gastronomii opírá, má to tedy logiku. Dále chceme pomoci školám, které připravují výuku oborů pracujících s kyberbezpečností.

Zdroj: Speciál DNES

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme