Budou Táboráci hlasovat o existenci zoologické zahrady?

19. 2. 2013

Pokyny pro změnu územního plánu, které byly na programu posledního táborského zastupitelstva, měly mimo jiné umožnit změnu územního plánu v areálu zoologické zahrady na Větrovech. Jde o změnu ze stávajícího vymezení území jako zemědělské půdy na plochu specifického občanského využití pro zoo. Ta vznikla na Větrovech v létě 2011 a navštívilo ji už na 250 tisíc lidí. K radosti provozovatelů a nelibosti některých obyvatel příměstské části Větrovy, kteří přišli o svůj klid. Právě pořízení jiné přístupové cesty než je využívání místních komunikací přes obytnou čtvrť měla řešit změna územního plánu. Tu ale zastupitelé pro tuto lokalitu odmítli.

Po  bouřlivých výstupech zastupitele Ladislava Šedivého z KSČM, který apeloval, že nelze vycházet vstříc podivné firmě, s nímž řeší stavební úřad v areálu zoo černé stavby, a také po zjevné nevůli zastupitelů ODS, se zoologické zahrady zastali architekt Jan Stach (TOP09), který zoo považuje pro Tábor za přínos. Navrhl, že by pravidla v této lokalitě mohlo nastavit pořízení regulačního plánu, který je podrobnější než územní plán. Ale kolegové na to neslyšeli. Druhým zastánce zoo byl radní Petr Krůček (TOP 09). Ten dokonce naznačil, že Ladislav Šedivý je veden pomstou za to, že jej ředitel zoologické zahrady Libor Hrubý za výroky na svou adresu zažaloval pro pomluvu.

Zástupci ODS zase argumentovali ochranou obyvatel Větrov, kterým nevyhovuje současná dopravní zátěž, ale nelíbí se jim ani jiné přístupové cesty  k zahradě od Radimovic podél lesa. Za přijatelnou považují pouze spojku s budoucí komunikací Tesco – Slapy jihovýchodně od Slap. Ta se ovšem má stavět v tak dlouhodobém výhledu, že současnou situaci neřeší. Navíc jediný obyvatel Větrov, který bydlí u této potenciální příjezdové komunikace, také podal proti této variantě námitku. Zastupitelé nakonec dvaceti hlasy odmítli řešit v lokalitě zoo změnu územního plánu. Proti vyřazení lokality z chystaných změn územního plánu byl starosta Jiří Fišer (Tábor 2020) a hlasování se zdrželi Radoslav Kacerovský z Tábora 2020, Olga Bastlová z ČSSD, Jan Stach, Lenka Horejsková a Petr Krůček z TOP 09. Jméno radního Petra Krůčka se vzápětí objevilo ve výčtu iniciátorů vyhlášení referenda na podporu zoologické zahrady. A to už stálo za pár otázek a odpovědí.

Co vás vedlo k tomu, že jste na zastupitelstvu vystoupil na podporu zoologické zahrady?
Já jsem především moc nerozuměl, co se kolem zoologické zahrady děje a proč je proti tomu u některých zastupitelů taková nevůle. Zoologická zahrada tu existuje de facto i de jure, má řádnou licenci od ministerstva životního prostředí, a když táborský stavební úřad shledal, že se nachází na území, které je definováno pro jinou činnost, obrátil se loni ředitel zoo pan Hrubý na město, abychom definici území na těchto jeho pozemcích změnili. Tehdy to zastupitelé odmítli s tím, že se jeho žádost zařadí až do balíku všech požadavků dalších investorů na první změnu nového územního plánu. A když se teď jeho žádost v tomto balíku návrhů na změny ocitla, tak zas začali někteří křičet, aby se jeho žádost vyřadila.

To také zastupitelé většinou hlasů udělali. Vzápětí se vaše jméno objevilo mezi iniciátory vyhlášení referenda o zachování zoo na Větrovech. Proč jste se tak rozhodl?
Předesílám, že nemám žádný vztah k panu Hrubému, ale zoologickou zahradu považuji pro Tábor za zajímavou a atraktivní věc. Myslím, že 250 tisíc návštěvníků za rok a půl od otevření a sto zaměstnanců v sezoně, to není tak málo, aby se to dalo přehlédnout. Zrovna před  pár dny bylo v týdeníku Ekonom vyhlášeno deset turisticky nejzajímavějších míst České republiky. V této první desítce byly čtyři zoologické zahrady, samozřejmě ty velké a známé, ale o oblibě této aktivity to jednoznačně hovoří. Proč bychom se jí tedy měli v Táboře vzdávat a neměli bychom naopak pomoci s řešením.

Komunistický zastupitel Ladislav Šedivý tuto vaši osobní aktivitu ale ostře kritizuje. Prý podporovat investora, který postavil černé stavby, můžete jako občan, ale nikoliv jako zastupitel a radní. Jak to vnímáte?
Černé stavby ať si vyřeší stavební úřad, do toho nechci vůbec zasahovat. Pan Hrubý na základě stavebního povolení vybudoval všechny hlavní stavby včetně oplocení na svém původním ranči. Pak požádal ministerstvo životního prostředí o licenci na zoologickou zahradu. Licenci dostal. Teď někdo šíří, že se jeho povolení se nevztahuje na tuto lokalitu. To není pravda. Proběhlo dokonce místní šetření ministerstva před vydáním licence. Pozvaným účastníkem bylo i město Tábor, ale jeho úředníci tam nepřišli. Licence byla vydána a najednou vypukl kolem toho rozruch. Ano, v areálu jsou některé drobné černé stavby, stavební úřad za ně vyměřil pokutu přes 200 tisíc korun. Pan Hrubý pokutu uhradil a usiluje o dodatečné povolení těchto staveb.
Mně přijde zvláštní, že do poloviny roku 2011 šlo všechno bez problémů. Úřad například požadoval a následně povolil vynětí lesa z lesního půdního fondu, vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu – a najednou, když zoologická zahrada stojí, tak se tomu projektu začnou házet klacky pod nohy a vytahují se zástupné věci. Mně přišlo, že pan Šedivý řeší hlavně to, že ho dal pan Hrubý za jeho výroky k soudu. Taková reakce v duchu: Já ti zasolím! Jak říkal Kolomajzna Kubovi ve večerníčku O Kubovi a Stázině.  

Co byste ale poradil obyvatelům Větrov, kteří přišli o svůj klid?
Připomínky obyvatel Větrov jsou samozřejmě oprávněné. Jestliže vznikl nový areál, je úkolem města vyřešit přístup. Tím nemyslím, že by město mělo postavit komunikaci k zoo, ale vytvořit podmínky k tomu, aby mohla vzniknout. A právě tím, že tento návrh změny územního plánu neprošel, tak město samo svou další nečinností dostává obyvatele Větrov do obtížné situace. Já jsem se bavil před časem s předsedou výboru příměstské části panem Komzákem. Měl jsem za to, že jsme se shodli, že je třeba vyřešit územní plán, aby bylo možné vyřešit jinou příjezdovou komunikaci, protože teď se k zoo jezdí místní komunikací přímo přes obytnou zástavbu. Pan Komzák preferoval jednu z navržených cest a najednou se těsně před zasedáním zastupitelstva výbor vyjádřil, že tu nechce. To jsem moc nepochopil a hledám za tím něco jiného, než se nahlas říká. Možná jde o to se úplně zbavit zoo, ale to mi nepřijde moc šťastné. Navíc si myslím, že obyvatelé Větrov nejsou v odporu vůči zoologické zahradě jednotní.

Ale dokážete pochopit, že nejsou nadšení, když si vyhlédli pro stavbu domů klidný kout nad Táborem a teď jim po okny jezdí plno aut?
Tomu rozumím. Ale nikdo přece nemá na věky zaručeno, že bude mít kolem svého domu klid. Já jsem si postavil dům v Čekanicích a musím se smířit s tím, že některé dny tam zapáchá slepičárna. Na Větrovech to jde přece vyřešit. Stačí, aby město umožnilo vést přístupovou cestu k zoo jinudy. Tedy aspoň doufám, že jde právě o to a ne o jiné věci.

Myslíte třeba argumenty, že zoo vlastně není táborská firma?
Díval jsem se na výpis z obchodního rejstříku. Ano, akcionářem je tam nějaká zahraniční společnost, ale to přece není podstatné, když ten subjekt nečerpá veřejné zdroje. To je soukromý podnikatelský projekt. A myslím, že zajímavý.

Kterou přístupovou cestu vy považujete za dobré řešení?
V dlouhodobém horizontu je určitě nejlepší napojení z budoucí spojky Tesco – Slapy. Ale to mluvíme o optimistickém výhledu tak za deset let. Pokud chceme najít řešení v dohledné době, musíme volit jednu ze tří navržených tras směrem od silnice na Radimovice. A nejrychlejší pomoc obyvatelům Větrov je, aby město zpevnilo svou místní komunikaci a odstranilo tak nadměrnou prašnost, když už se tudy zatím jezdí. To už je připraveno a pokud vím, starosta mluvil o tom, že do letní sezony by to mělo být hotové.

Co bude dál, když zastupitelstvo znemožnilo, aby se v této lokalitě změnil územní plán a zoo stála na území vymezeném pro tuto činnost?
Na odboru rozvoje mi řekli, že na souladu s územním plánem trvá stavební úřad…  
Já jsem to konzultoval s odborníkem na stavební právo, podotýkám – mimotáborským. A ten mi řekl, že většina zoologických zahrad v republice nestojí na území, které by územní plán přesně označoval jako zoo. Tu změnu územního plánu tady u nás potřebuje hlavně město, abychom mohli vyřešit příjezdové komunikace. Pokud vím, má přijít ředitel zoo pan Hrubý do rady města, abychom se pokusili hledat nějaké řešení.

Libor Hrubý mezitím navrhl vyhlášení referenda. Táboráky požádal o podporu zoo. Tipujete, že referendum nakonec bude?
Já stále doufám, že se podaří tu věc vyřešit prostřednictvím rady a zastupitelstva města. Přesto bych chtěl Táboráky poprosit, aby dali najevo co si myslí a pokud si přejí zachování zoologické zahrady na Větrovech a její vymezení v územním plánu, aby připojili svůj podpis na podpisové archy. A pokud se sejde dost podpisů pro vyhlášení referenda, pak bych samozřejmě požádal o účast v samotném referendu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme