Bráníme ničení našeho prostředí

1. 6. 2015

Malebná krajina mezi Maršovem a Oborou se může stát minulostí, místo ní tu zbude krajina měsíční...

To může být jeden z řady důsledků plánů firmy Keramost na rozšíření těžby bentonitu, používaného jako stelivo pro kočky, ze současné plochy 6,5 ha na celkových 49,1. 70 tisíc třicetitunových návěsů, které za 19 let přepraví jihočeskou horninu na sever Čech, zanechá stopu na našich místních komunikacích, které nejsou na takovou zátěž dimenzovány a opravy od Jihočeského kraje se dočkaly teprve v době nedávné. Hrozí také vyschnutí spodní vody, která napájí naše studně. V nespolední řadě těžba hlukem i prachem negativně ovlivní kvalitu našeho života.

Abychom zachovali naše prostředí, obrátili jsme se peticí na jihočeské zastupitelstvo s žádostí, aby zabránilo rozšíření těžby. Vystoupit proti těžbě jsme se rozhodli poté, co jsme se seznámili se stanoviskem k posouzení vlivů na životní prostředí ministerstva životního prostředí, které obsahuje řadu otazníků.

Zatím se pod petici podepsalo 381 občanů, drtivá většina z obcí Obora, Maršov, Lom, Malšice, Zhoř. Právní váha petice sice není zase tak veliká, a pokud firma Keramost podniká v souladu s podmínkami určenými mimo jiné ministerstvem životního prostředí, nemá se čeho bát. Přesto nás zástupci firmy, včetně obchodního ředitele, již kontaktovali a naše nároky vesměs uznali. Snaží se. Třeba prasátko v Maršově se peklo. Tak ještě dodržet těch 13 stránek zmíněných podmínek a je to...

Pro zájemce o tuto problematiku chystáme spolu s krajským úřadem další setkání občanů se zástupci firmy, nejdříve je ale zapotřebí dokončit rekultivační studie.

 

Pavel Klíma (TOP 09)

Ředitel ZŠ a MŠ Malšice

Člen petičního výboru  

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme