Bouzek: Kozel zahradníkem v Teplárně ČB

12. 11. 2015

„Ačkoli teplárna sama nemá žádný důvod pro svolání valné hromady, vedení města nechce čekat na řádnou valnou hromadu v příštím roce. A že náklady na svolání valné hromady teplárny běžně přesahují 200 tisíc korun? Nevadí! Do dozorčí rady se za každou cenu potřebují dostat členové koaliční ODS a jim spřízněné osoby,“ komentuje materiál do zastupitelstva krajský předseda TOP 09 Tomáš Bouzek.

Právě teplárna totiž na podkladě právních a znaleckých posudků vede několik soudních řízení o částku kolem 170 milionů Kč proti bývalému politickému vedení. Mezi žalovanými je krom Zdeňka Blažka i jeho stranický kolega Martin Kuba, který ovládá jihočeskou ODS. Do dozorčí rady teplárny přitom rada města navrhuje právě Martina Kubu a další majetkově propojené osoby. Takovou osobou je například Petr Maroš (ODS) nebo Jiří Trachta (předseda místní organizace ČSSD). Jiří Trachta byl až do května tohoto roku spolu se svým bratrem společníkem obchodní společnosti Sigma České Budějovice spol. s r.o. Tu ale prodali právě Petru Marošovi a Omnia Invest Group, spol. s r.o. A za touto společností se skrývá Martin Kuba. Není pak asi ani překvapením, že jednatele Sigmy dělá Kubovi s Marošem Jiří Trachta. Jeden z kruhů stojících za faktickým řízením města se uzavřel!

Tito lidé zároveň spadají pod ustanovení zákona o zákazu konkurence (§ 451 zákona o obchodních korporacích), který lze „obejít“ jen tím, že svůj střet zájmů oznámí předem valné hromadě a ta je přesto zvolí. Že by měl být z morálního hlediska takový postup uplatňován jen u soukromých společností a nikoli ve sféře veřejné, vedení města nezajímá – a v materiálu do zastupitelstva se tím netají.

„Je to jako udělat kozla zahradníkem,“ říká Tomáš Bouzek k návrhu na volbu Martina Kuby. „Jak může být členem kontrolního orgánu někdo, proti komu se sama společnost soudí? Po letech se znovu vrací arogance moci, kterou budějovičtí občané tak dobře znali a která dokázala řadu voličů tak znechutit,“ dodává.

Je symbolické, že v dozorčí radě nadále není ani jeden zástupce opozice. Nepočítáme-li zastupitele KSČM Petra Branného, doktora politických věd, neboť komunisté novou koalici zvolili a umožňují její další existenci.

Petra Šebestíková

krajská manažerka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme