V kraji prosadíme vizi moderního vzdělání

3. 11. 2020

Jižní Čechy mají nové představitele kraje. Na ustavujícím zasedání je zvolili krajští zastupitelé. Kraj povede koalice složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – Společně pro jižní Čechy, ČSSD a Jihočechů.  TOP 09, která kandidovala v letošních krajských volbách společně s KDU-ČSL, má v novém zastupitelstvu 3 mandáty. 

Zastupiteli byli znovuzvoleni náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek a dlouholetý ředitel školy Pavel Klíma. Nově se k nim přidá i místostarostka města Písek Petra Trambová. „Chtěl bych v první řadě znovu poděkovat všem, kteří dali našemu uskupení s KDU-ČSL ve volbách svoji důvěru,“ říká předseda krajské TOP 09 Tomáš Bouzek. Ten byl dnes zvolen předsedou volební komise a provedl ustavující zastupitelstvo celým procesem voleb hejtmana a Rady kraje. Zároveň dodává: „Vážím si toho, že jsme s novými koaličními partnery našli shodu v zásadních bodech a můžeme společně pracovat pro náš kraj.“

 TOP 09 bude mít své zastoupení i v Radě Jihočeského kraje. Náměstkem pro školství, sport a veřejné zakázky se stal místopředseda jihočeské TOP 09 Pavel Klíma. „Jasnou prioritou je teď pro nás ochrana zdraví všech Jihočechů. Pandemie koronaviru přinesla řadu problémů a neznámých i do školství. Na nás teď je, abychom našim školám v kraji co nejvíce pomohli a nenechali je ve vládním zmatku samotné. Minulý týden jsme s pomocí začali a předali našim žákům datové karty, které vyřeší nedostatečné internetové připojení pro distanční výuku,“ říká. Jako ředitel s dlouholetou praxí představuje vize, které by jako radní rád prosadil:

  • Prosadíme vizi moderního vzdělávání pro 21. století v jihočeských školách. 
  • Inovujeme dlouhodobý záměr jihočeského školství v souladu se Strategií 2030+.
  • Podpoříme ředitele škol jako klíčové osoby změn ve školství.  Začneme hned jejich výběrem na základě kvalit a nikoli politického pozadí.
  • Podpoříme rodiny s dětmi a studenty tak, aby podpora byla zaměřena na využívání moderních technologií ve výuce včetně podpory konektivity studentů středních škol a gymnázií.
  • Budeme spolupracovat s podnikatelským sektorem při získávání praxe studentů za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti na trhu práce a vytvoříme podmínky pro zapojení nejlepších techniků z firem do vzdělávání v technických oborech. 
  • Budeme intenzivně spolupracovat s Jihočeskou univerzitou a jihočeskými vysokými školami, jejich organizacemi a vědecko-výzkumnými institucemi.
  • Velkou podporu věnujeme klasickému učňovskému školství ve vztahu na oborovou skladbu, s ohledem na potřebu trhu práce a demografický vývoj.

Další cíle z oblasti školství, sportu a veřejných zakázek, které jsou součástí koaliční smlouvy, naleznete v příloze. 

Milena Kothbauerová, krajská manažerka

České Budějovice, 3. 11. 2020

Přílohy
PDF Priority.pdf (61.3 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme