× Pohněme s tím. Společně!

Knot: Na summitu „chytrých“ měst na Tchajwanu reprezentoval naši zemi pouze Písek

1. 3. 2017

Tchajwanská metropole Tchaipei hostila mezinárodní setkání a výstavu Smart City Summit & Expo a na týden se tak stala pomyslnou světovou „agorou“, kde se shromáždili ti nejvýznamnější zástupci měst, regionů, států, firem i vědeckých pracovišť, kteří spolupracují na společné vizi měst budoucnosti, Smart Cities. Tato komunita se přitom každoročně rozrůstá. Význam konference podtrhla i účast tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen.

„V letošním roce přilákala tato akce světového významu do tchajwanské metropole přes sto tisíc návštěvníků a přes sto padesát vystavovatelů z více než šedesáti měst a regionů. Můžete se tu setkat se zástupci nejsilnějších světových ekonomik a prohlédnout si neuvěřitelných sedm set stánků, které nabízejí ta nejsofistikovanější řešení v oblastech, jako je zdravotnictví, mobilita, bezpečnost, otevřená veřejná správa či informační a komunikační technologie. Smyslem celé akce je umožnit zástupcům měst a regionů, firem a odborných pracovišť seznámit se s těmi nejmodernějšími postupy, které se v praxi měst a regionů dají uplatnit, navázat kontakty a vytvořit společné projekty těžící ze vzájemné synergie. Právě toto sdílení poznatků je klíčem k rozvoji koncepce chytrých měst. Sami jsme se o tom přesvědčili, když jsme navázali partnerství v rámci rozsáhlého projektu BALANCITIES,“ představil summit a výstavu místostarosta Písku Josef Knot (TOP 09).

Na summit se sjíždějí zástupci světových metropolí, kde už koncept Smart City zapustil hluboké kořeny. „V porovnání s ostatními světovými metropolemi jsme v rodině Smart Cities stále nováčkem. Snažíme se ale právě díky těmto příležitostem rychle učit, a tak v každé další připravované investiční akci už zvažujeme možné zapojení chytrých řešení,“ dodal Josef Knot, který má ve své gesci právě naplňování konceptu Smart City.

Svůj křest na tak velkém setkání zástupců velké světové rodiny chytrých měst si odbyl Josef Knot už v minulém roce, kdy ho tchajwanská strana pozvala poprvé. „Tehdy jsem přijel jako nováček, který měl za sebou jen několik bilaterálních jednání s partnerskými městy a jednu dvě národní konference a hned jsem měl vystupovat na jednom pódiu se zástupci světových metropolí. Myslím si ale, že se Písek neztratil a měl co nabídnout, protože po summitu mě kontaktovali zástupci některých tchajwanských firem, které zvažovaly možnosti investovat právě v Písku. Nakonec se z toho vyklubovala investice organizátora celého summitu, tchajwanské firmy Tatung, ve výši 8000 USD na pořízení fotovoltaické elektrárny pro 6. Mateřskou školu v Písku,“ vzpomíná Josef Knot a dodává: „Letos jsme ale absolvovali mnohem více setkání a svůj čas naší písecké delegaci věnovala i sama prezidentka firmy Tatung, která je jedním z největších tchajwanských investorů, sešli jsme se s ministrem obchodu Chih-Kung Lee, s vedoucím sekce pro střední a východní Evropu ministerstva zahraničí také prezidentem univerzity, kterou založila právě společnost Tatung.“

Martin Volný

Osobnosti: