Klub PRO JIŽNÍ ČECHY podepíše 26.4.2017 koaliční smlouvu

25. 4. 2017

Týden po podpisu memoranda o spolupráci na vytvoření krajské koalice se její signatáři sešli znovu, aby projednali konečné znění koaliční smlouvy. Ta se bude podepisovat ve středu. V budoucí krajské radě zaručuje ČSSD čtyři místa, klubu PRO JIŽNÍ ČECHY tři místa a po dvou pro KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Klub PRO JIŽNÍ ČECHY má v nové radě získat post uvolněného 1. náměstka, který bude mít v gesci investice a rozvoj, uvolněného radního pro dopravu a neuvolněného radního.

Podpisem této smlouvy stvrdí nová koalice společnou snahu řešit rozvoj kraje v zájmu co možná největšího počtu jeho obyvatel,“ uvedl předseda zastupitelského klubu PRO JIŽNÍ ČECHY, starosta města Lišov a krajský předseda STAN Jiří Švec.

S tím souhlasí i další zastupitelé společného klubu tvořeného TOP 09, STAN a HOPB.

Jednání s ČSSD od počátku respektovalo vyvážené složení rady kraje s rozdělením pravomocí a odpovědnosti tak, aby menší koaliční strany nebyly válcovány, ale rozhodování bylo konsensuální. Dané složení koalice se proto jeví pro další stabilní správu našeho kraje jako nejvhodnější,“ přidává se Tomáš Bouzek, krajský předseda TOP 09, českobudějovický a krajský zastupitel.

V takto ustavené radě nebudeme jen do počtu. Tři křesla nám, koalici PRO JIŽNÍ ČECHY, v maximální možné míře umožní plnit náš volební program. Současně však žádný z koaličních partnerů nebude mít v koalici většinu, a tak vždy budeme muset hledat cestu shody,“ zdůrazňuje Ivo Moravec, předseda HOPB, českobudějovický a krajský zastupitel.

Před půlrokem jsme slibovali zodpovědnou správu kraje. Koalice v tomto složení nám dává možnost tento slib důstojně plnit,“ dodává Pavel Klíma, krajský místopředseda TOP 09, Malšický a krajský zastupitel.

Jednání o náplni práce budoucí koalice byla vedená velmi otevřeně a ČSSD byla připravená udělat rozhodující ústupky. „Oceňuji, že klíčoví aktéři kauzy Lipno vyvodili politickou odpovědnost a tím odblokovali jednání o vzniku nové koalice. Jsem také rád, že se nám podařilo otevřít otázku nastavení manažerských odměn v krajských nemocnicích,“ vypočítává Tomáš Bouzek zásadní otázky, které hned na začátku řešili budoucí koaliční partneři.

Ale i v dalších oblastech správy kraje se posouvala jednání rychle dopředu.Například v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb nebo třeba dopravy a školství se nám podařilo nalézt společný směr,“ dodal Jiří Švec.

Do nové koalice chceme ale vnést i nová témata, která mohou posunout jižní Čechy o mílové kroky dopředu. Řeč je např. o „chytrém“ kraji, tedy konceptu „Smart region“. „Ke spuštění projektu „chytrého“ kraje využijeme našich zkušeností s pilotním českým projektem Smart Písek. V rámci Jihočeského kraje lze uplatnit chytrá, efektivní a k prostředí šetrná řešení například v oblasti rozvoje čisté mobility, chytrých parkovišť, integrovaného dopravního systému, energeticky úsporných budov a v neposlední řadě chytré aplikace usnadní veřejnosti komunikaci s úřady i vyřizování jejich žádostí,“ nastiňuje jedno z témat krajský místopředseda TOP 09, místostarosta Písku a krajský zastupitel Josef Knot.

Určitým problémem nové krajské koalice může být těsná většina hlasů, které dohromady dají zastupitelské kluby nové krajské koalice. „Slabou stránkou zvoleného řešení se jeví těsná většina 28 hlasů v krajském zastupitelstvu. Budeme-li se však i nadále v naší koalici vzájemně respektovat, jednat na rovinu a nebudeme-li se bát diskuze, stane se slabina silnou stránkou,“ je přesvědčen Ivo Moravec.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme