Jednání členů a příznivců TOP 09 v Prachaticích

28. 2. 2012

Dne 26.2.2012 se uskutečnilo další pravidelné setkání členů a příznivců MO TOP 09 v Prachaticích. Nejdříve nás informovala   Mgr. Hana Mrázová o jednáních  Rady  města a zastupitelstva. Seznámila ostatní o průběhu výběrového řízení na post ředitele/ky KIS Prachatice, o systému a následném schvalování grantů města pro spolky, sportovní a zájmové organizace a o dalších rozhodnutích rady a zastupitelstva. Dále podrobně informovala o jejích aktivitách ke zlepšení provozních podmínek knihovny. Po schválení Radou města bude uvolněno 100 000 Kč na studii přestavby bývalé budovy hasičské zbrojnice na knihovnu. Je si vědoma, stejně jako naši členové a příznivci TOP 09, že knihovna má velkou návštěvnost a její služby jsou hojně požadovány. Mgr. Mrázová se také zúčastnila diskusního fóra s občany města v Národním domě.

Poté další ze zastupitelek, MUDr. Zdeňka Koptíková, hovořila o jednáních, která probíhají v souvislosti se zlepšením tristního technického stavu zdravotnického zařízení města Prachatice v ulici Nemocniční 204 (známo pod názvem ,,poliklinika“). O zprostředkování jednání, vedoucích ke zlepšení stavu budovy,  ji požádali lékaři na podzim minulého roku a paní doktorka následně  před projednáváním rozpočtu města v listopadu 2011 oslovila kolegy zastupitele a vedení města -   na základě jejich dohody bylo zprostředkováno jednání mezi zástupci lékařů a Městskou správou domů a bytů ,s.r.o., Prachatice, jež objekt spravuje.
Výsledkem  je uvolnění finančních prostředků z rozpočtu MSDB, s.r.o., ( pro letošní rok ve výši zhruba 1 mil. korun na opravu střechy , sociálních zařízení a cirkulaci teplé vody). Dohoda obsahuje i příslib o  zlepšování stavu ,,polikliniky“ v dalších letech.

Dále jsme se zabývali otázkou zvyšujících se životních nákladů občanů města a s tím souvisejících položek , které může rozhodování rady a zastupitelstva města ovlivnit. Jedná se především o ceny za teplo a teplou vodu , deregulované nájemné v obecních bytech a cenu vodného a stočného.
Ing. Petr Vojta předložil analýzu životních nákladů v Prachaticích a v ostatních okresních a větších městech v Jihočeském kraji. Z vypracovaného materiálu jednoznačně vyplývá , že náklady na teplo a ohřev teplé vody jsou oproti jiným městům velice vysoké a nájemné je naprosto srovnatelné nebo i nižší. Usnesli jsme se , že budeme pokračovat ve sledování a analyzování současného stavu s tím, že budeme klást důraz na hledání úspor ve společnosti Tepelné hospodářství, s.r.o., Prachatice -  např. její restrukturalizací nebo sloučením s jinou městskou společností. Toto je zatím ve stadiu úvah a celou věc je nezbytné nejprve důkladně zanalyzovat.
Součástí tohoto bodu bylo i zamyšlení se nad velkým množstvím volných městských bytů (k datu cca 100 ) a bylo konstatováno , že zejména v důsledku nedostatečné nabídky na trhu práce v Prachaticích dochází k úbytku obyvatel města a volných bytů bude zřejmě ještě přibývat (nikoliv v souvislosti s výší nájemného – cca 54Kč za m2). Rádi bychom otevřeli diskuzi s místními firmami a podnikateli o zlepšení situace na trhu pracovních příležitostí a pokusili se do Prachatic opět přilákat nové investory a tím i obyvatele. Toto je však složitý
a dlouhodobý proces.

Se zvyšováním životních nákladů souvisí i další z projednávaných bodů a to provozování vodohospodářského majetku města. P. Jan Sláma seznámil účastníky jednání o výsledku výběrového řízení na provozování vodohospodářské soustavy a předložené podklady budou zpracovány a analyzovány a poté na dalším pravidelném setkání prodiskutovány  varianty provozování soustavy společností ČEVAK jako vítězem výběrového řízení, nebo jiné.

 

Za MO TOP 09 v Prachaticích Jan Sláma - předseda

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme