Už v lednu bezpečně do Hradiště

30. 7. 2018

Podstatně pohodlnější a bezpečnější cestu z komerční zóny na Hradiště i do centra města zajistí chodcům a cyklistům nový chodník. Rada města na svém červencovém zasedání schválila vyhlášení veřejné zakázky na akci Chodník obchodní zóna – ŽP Hradiště Písek.

„Půjde o zcela novou stavbu obousměrné stezky pro chodce a cyklisty a terénního schodiště,“ přibližuje Josef Knot místostarosta Písku. „Stezka bude součástí dopravní infrastruktury města, propojí chodníkové trasy v oblasti obchodní zóny s chodníky v městské části Hradiště.“

Zhruba 400 metrů dlouhý chodník povede po pravé straně silnice 1/20 z Prahy do Českých Budějovic od parkoviště u OBI, přesněji od zásobovacího prostoru obchodu Breno, kolem čerpacích stanic až k železničnímu přejezdu, kde se napojí na již existující chodník do Hradiště. Pro zkrácení cesty bude možné využít terénního schodiště, které propojí obě komunikace už v místě mimoúrovňového křížení státní silnice s ulicí Hradišťká. Předpokládané náklady na stavbu jsou ve výši 2,7 milionu korun bez DPH.

Pokud se podaří vybrat zhotovitele, stavební práce by mohly začít už v září. Bude-li stavebníkům přát počasí, Písečáci se po novém chodníku projdou už v lednu příštího roku,“ upřesňuje místostarosta Josef Knot.

Dosud byla cesta pro pěší z obchodní zóny dosti nepohodlná. Lidé využívali vyšlapanou pěšinu podél svodidel, což bylo v některých úsecích riskantní, a navíc se za deště brodili blátem. „Stavbu proto považuji za důležitou především z hlediska bezpečnosti. Vyšší komfort si samozřejmě chodci a cyklisté také zaslouží,“ dodává Josef Knot.

Městské služby Písek současně vybudují podél chodníku veřejné osvětlení. Bude zde instalováno 16 stožárů s LED lampami.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09