Participativní rozpočet má svých sedm vítězů

19. 5. 2022

Pobytové molo u Šarlatského rybníka, pergola u sportovního hřiště ve Smrkovicích, lavička Václava Havla, dvojitá lanová dráha pro děti v Semicích, mobilní tribuna pro sportovní a kulturní akce, vzpomínkové místo na Lesním hřbitově a vysázení plodonosného remízu. To je sedm projektů, které vzešly z druhého ročníku participativního rozpočtu a dočkají se tak realizace. Dostatečnou podporu ve veřejném hlasování získalo všech sedm návrhů, které postoupily do finále. Nyní se na nich může začít pracovat. Jednotlivými projekty se budou zabývat pracovníci úřadu a městských služeb.

„Některé návrhy nejsou na realizaci nijak náročné, jedná se například o koupi mobilní tribuny. U jiných zabere příprava více času. Je třeba s autory návrhu doladit některé záležitosti. Například u lavičky Václava Havla bude nutné najít místo, kde ji bude možné nainstalovat. U pobytového mola musí ještě předkladatel specifikovat typ konstrukce, ukotvení a také jeho umístění,“ uvedla místostarostka Písku Petra Trambová. 

Kvůli razantnímu zvýšení cen materiálů, některých prací a vysoké inflaci bude podle jejích slov také nutné prověřit, zda se nezvýšil rozpočet jednotlivých projektů. „Podle pravidel participativního rozpočtu se náklady na jeden projekt mohou zvýšit maximálně o 20 procent. 

Pokud bude nárůst ceny vyšší, bude třeba s předkladatelem projektu projednat úpravu tak, abychom se do tohoto limitu vešli,“ poznamenala Petra Trambová. Jak dodala, může se však stát, že návrh upravit nepůjde a nebude možné dodržet stanovený finanční limit. Pak by ho nebylo možné realizovat. Město Písek na letošní participativní rozpočet uvolnilo tři miliony korun, v prvním ročníku to bylo o dva miliony více.

„Projekty, které lidé letos podpořili, jsou v celkové hodnotě zhruba 2,5 milionu korun,“ uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová. Do druhého ročníku participativního rozpočtu města Písek lidé přihlásili 15 projektů. Jeden v prvním kole hlasování nezískal dostatečnou podporu, u zbylých muselo být prověřeno, zda jsou v souladu s pravidly. Posouzením proveditelnosti prošlo sedm návrhů.

Zdroj: Písecký deník, 17. 5. 2022

Štítky
Osobnosti: Petra Trambová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme