Na bývalém pozemku pošty by mohl vyrůst polyfunkční dům s obchody, kancelářemi, byty i parkovištěm

23. 6. 2014

Souhlas vlády, kterým do majetku města Písek přejde pozemek na rohu ulic Žižkovy a Komenského a výměnou za to město České poště převede pozemek v průmyslové zóně na výstavbu logistického centra a doplatí rozdíl ceny pozemků ve výši 6,3 miliónu korun, otevírá velké výzvy.
„Parcela na rohu si zaslouží velkou pozornost a kvalitní návrh. Jednoznačně půjde o výrazné dotvoření zástavby u zeleného parkového prstence města. Navíc je to díky poště velmi frekventované místo sloužící jako jedna z ,branʼ do centra Písku,“ je přesvědčená členka Komise pro urbanismus a rozvoj města a radní města architektka Petra Trambová (TOP 09).
Nad využitím proluky panuje všeobecná shoda. „Vzhledem k ideální poloze v docházkové vzdálenosti od centra města jsme už od samého počátku usilovali získat tento pozemek, abychom tu mohli vybudovat parkoviště typu P+G a zklidnili tak dopravu především na Velkém náměstí. Zda ale bude potřeba postavit parkovací dům, nebo postačí parkovací plocha, nám napoví až odborná studie, kterou si musí město nechat zpracovat,“ uvedl místostarosta města Písek Josef Knot (TOP 09), který spolu se zesnulým zastupitelem Tomem Zajíčkem stál na počátku celé anabáze se získáváním pozemku České pošty do vlastnictví města.
O zpracování studie už na radě města požádala Petra Trambová. „Mělo by se jednat o studii dopravy v klidu, která by analyzovala parkování v širším centru a řekla nám například, jaký je režim parkování, počet míst, četnost střídání, zároveň by měla obsahovat porovnání cen ve městech srovnatelných s Pískem. Z ní by měly vyplynout požadavky na nový parkovací dům, respektive parkoviště,“ přiblížila studii radní. Podle ní bude nutné v součinnosti s dopravní policií a odborem dopravy řešit i složité dopravní napojení.
Vzhledem k rozloze pozemku téměř 5000 metrů čtverečních by na něm nemuselo vyrůst jen parkoviště či parkovací dům. „Proluka by měla být zastavěna polyfunkčním objektem s obchody, kancelářemi i byty a průjezdy do vnitrobloku, kde bude parkoviště řešené buď formou vícepodlažního domu, nebo plošně. Vnitroblok je ale natolik rozsáhlý a zasahuje výrazně do oblasti soukromých zahrad, tedy klidové zóny, že se mi jeví jako vhodná i zástavba části pozemku obytnou funkcí,“ myslí si Petra Trambová.
Nápad administrativní budovu s obchody a byty propojit s obytným komplexem přinesl návrh studentů architektury Zuzany Ficalové a Pavla Grasseho, který vyšel ze spolupráce Komise pro urbanismus a rozvoj města a Fakulty architektury pražského ČVUT, konkrétně ateliéru doc. arch. Ivana Plicky a arch. Matyáše Sedláka. „Ve svém návrhu studenti postavili mezi zahrady i nízké bytové domy a přirozeně tak doplnili zástavbu směrem k budově Středního odborného učiliště. Skloubení těchto několika funkcí bude určitě složité, ale věřím, že kvalitně připravenou architektonickou soutěží může město jen získat,“ představila projekt radní.
Možnost využít novou zástavbu i pro bydlení podle Petry Trambová odpovídá i postoji členů komise pro urbanismus k připravované změně územního plánu. „Jsme přesvědčeni, že je potřeba maximálně využít potenciální pozemky v intravilánu města a již dále neuvolňovat pro výstavbu další plochy na periferii, které generují další velké městské investice na infrastrukturu,“ doplnila Petra Trambová.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme