Knot: Ze Smart profituje Písek i jeho občané

11. 5. 2018

Písek se stává synonymem pro chytré město. Připojil se ke konceptu Smart Cities, využívá moderní technologie a investuje do budoucnosti své i svých občanů. Propagátorem myšlenky chytrého města ve vedení radnice je místostarosta Josef Knot, který význam Smart City vysvětluje:

Co si má běžný občan města Písek pod pojmem Smart City představit?

Smart City je v podstatě souhrnné označení pro projekty, které využívají moderní technologie za účelem zlepšit, zjednodušit a zlevnit stávající procesy, nebo zavést úplně nové, něčím přínosné.

Jaký je smysl takových projektů? Poznají výhody také samotní občané?

Dbáme především na to, aby realizované projekty byly všeobecně prospěšné, uspořily náklady, šetřily životní prostřední a zpříjemňovaly život lidem ve městě. Ze Smart City profituje Písek i jeho občané. Tím, že se nám například podaří snížit náklady za energie, snížíme ztráty ve vodovodní soustavě nebo budeme efektivně nakládat s kaly a biomasou, budeme moci snížit poplatky za odpad či vodné a stočné.

Je město Písek v oblasti Smart Cities úspěšné?

Zřídili jsme speciální organizační složku Smart Písek, ve které pracují odborníci na různé oblasti, kteří myšlenku města Písku jako Smart City posouvají výrazně kupředu. Tento krok se nám nyní velmi vyplácí. Písecké projekty už dostaly několik prestižních cen. Naše město je dáváno za příklad na domácích i mezinárodních konferencích, díky čemuž se Písku daří získávat významné partnery a účastnit se projektů celoevropských rozměrů.

Můžete uvést příklady spuštěných a realizovaných akcí?

Výsledky práce kanceláře Smart Písek pozorujeme v projektu zaručených energetických úspor EPC, který snižuje spotřebu energií v píseckých školách a městských organizacích a Smart pracoviště k němu přispělo nadstavbou v podobě energetického portálu. Snazší parkování nám umožňuje dopravní portál či mobilní aplikace eParkomat a ke zvyšování komfortu cestujících dochází též v městské hromadné dopravě. Nemůžeme opomenou ani otevřená data, která jsou získávána z provozu systémů a mohou sloužit k vývoji dalších užitečných aplikací. Až 30 tisíc kubíků vody ročně ušetří matematický model vodovodní sítě díky včasnému odhalení úniků a úspory by mělo přinést také vybudování stanice energetického využití kalů a biomasy.

Jakými projekty se aktuálně kancelář Smart Písek zabývá?

Mezi projekty, na které se v roce 2018 zaměřujeme, patří vybudování základní infrastruktury pro internet věcí, placení parkovného mobilním telefonem či vytvoření komunikačního systému s občany. pokračujeme také ve zvyšování komfortu při cestování městskou hromadnou dopravou a Písečákům nabídneme příklad využití zajímavých informací z otevřených dat. V neposlední řadě bychom občany města chtěli o projektech Smart Písek více informovat a vysvětlovat jim, jaký mají přínos, protože jsou jejich nedílnou součástí.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme