Knot: Chraňme památku hrdinů, kteří se zasloužili o naši svobodu

7. 5. 2018

Vážení spoluobčané,

dostalo se mi cti vzdát zde u tohoto památníku hold hrdinům druhé světové války, a to příslušníkům Československého letectva v jednotkách britské Royal Air Force.

Československými perutěmi RAF prošlo dva a půl tisíce mužů. Dvě desítky z nich pocházely od nás z Písecka. Pokud tito hrdinové přežili bojové operace a vrátili se po vyhrané válce do své osvobozené vlasti, nečekal je život na výsluní, který by si právem zasloužili. Naopak. Je velkou ostudou naší země, že po roce 1948 byli vězněni, ponižováni a trvale perzekvováni. Dlouho se o jejich působení a zásluhách za druhé světové války v boji proti německému nacismu nesmělo psát ani mluvit. Pro komunistický režim to byli zrádci národa, špióni a nepřátelé socialistického systému. Spolu s nimi trpěly i jejich rodiny. Plné rehabilitace se tito stateční muži dočkali až po roce 1989, mnozí se jí ale už nedožili.

V dobách krutých bojů letecké bitvy o Británii pronesl Winston Churchill před dolní sněmovnou legendární projev, kdy vzdal úctu pilotům bojujícím v řadách Královského letectva. Prohlásil tehdy: „Vděčnost každého domova na našem ostrově, v našem impériu a v celém světě směřuje k našim pilotům, kteří nezlomeni protivenstvím, nezdolně tváří v tvář stálé výzvě a smrtelnému nebezpečí svou statečností a odhodláním obrací průběh světové války. Ještě nikdy na poli lidských konfliktů tolik nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým.“

Chraňme proto čest a památku těchto nemnohých hrdinů, jejichž zásluhou můžeme žít své svobodné životy ve svobodné zemi.

Josef Knot (TOP 09)

vicehejtman Jihočeského kraje

místostarosta města Písek

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme